Oczyszczone i umyte mięso kroję na części i mielę w maszynce (można kupić gotowe mięso mielone wołowo – wieprzowe). Do zmielonego mięsa dodaję drobno posiekaną i uduszoną na tłuszczu cebulę, jajko, drobno posiekaną zieleninę (1 łyżka), tartą bułkę, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Z wyrobionej dokładnie masy, formuję rękoma zmoczonymi w wodzie, okrągłe kulki i układam je na stolnicy, posypanej tartą bułką. Formuję nożem okrągłe, spłaszczone kotlety i obtaczam je w tartej bułce. Grzyby myję i gotuję w niewielkiej ilości wody. Klopsy smażę na tłuszczu, zrumieniam z dwóch stron, przekładam do rondla i podlewam wywarem z grzybów, dodając posiekane grzybki. Duszę pod przykryciem ok. 10 minut. Sos mieszam ze śmietanką, przyprawiam do smaku solą i pieprzem, posypuję drobno posiekaną zieloną pietruszką.
Klopsiki podaję z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną na sypko i sałatką sezonową.
Składniki:
300 gram łopatki wieprzowej,
200 gram wołowiny,
jajko,
4 łyżki tartej bułki,
cebula, tłuszcz do smażenia,
20 gram grzybów suszonych,
pół szklanki śmietanki,
sól i pieprz do smaku,
zielona pietruszka
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?