Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dlaczego warto i jak jeść owoce morza?

Anastazja Bezduszna
Pescanova
Apetyczne frutti di mare coraz częściej gości na polskich stołach. Nic w tym dziwnego, gdyż dobrze przyrządzone kalmary, krewetki czy ośmiornice stanowią prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Jednym z najważniejszych argumentów przemawiających za wprowadzeniem do jadłospisu ryb oraz owoców morza jest obecność w nich nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy te są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a niestety sami nie jesteśmy w stanie ich wytworzyć i musimy regularnie dostarczać je z pożywienia.

Kolejnym powodem, dla którego warto wprowadzić do diety owoce morza jest bogactwo zawartych w nich mikroelementów, takich jak selen, jod i fluor, oraz witaminy z grupy B, które maja z kolei dobroczynny wpływ na metabolizm i układ nerwowy oraz przeciwdziałają niedokrwistości.

Bogactwo minerałów i składników odżywczych, które skrywają w sobie niepozorne krewetki, małże czy kalmary, ma niebagatelne znaczenie dla naszego zdrowia i kondycji fizycznej. Regularne spożywanie owoców morza, korzystnie wpływa nie tylko na funkcjonowanie serca, płuc czy wątroby, ale również na nasze samopoczucie i życiowy optymizm.

Co więcej, są one lekkostrawne, niskokaloryczne i stanowią doskonałą, znacznie zdrowszą alternatywę dla czerwonego oraz białego mięsa. Krewetki, czyli jedne z najpopularniejszych owoców morza, dzięki swojemu delikatnemu smakowi oraz łatwości przygotowania zyskały zwolenników wśród osób ceniących sobie wygodę i czas.

Tradycyjne risotto lub makaron z krewetkami przypadną do gustu wymagającym smakoszom, a domowa pizza z krewetkami i pieczarkami zasmakuje nawet najmłodszym. Odrobina kreatywności pomoże nam z kolei wyczarować z krewetek niepowtarzalne, zaskakujące dania. Bo kto powiedział, że nie można zrobić pysznego rosołu z krewetek z makaronem sojowym? Ot, orientalna wersja tradycyjnej kuchni polskiej. Wystarczy przyprawić je obficie ziołami, takimi jak kolendra lub bazylia i smażyć w całości, każdą z osobna. Krewetki też znakomicie sprawdzą się także jako szaszłyki, nadziane na patyczki w towarzystwie warzyw, papryki i cebuli, a także w wersji wykwintnej ze świeżym ananasem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski