Starożytni Grecy byli biesiadnikami. Obfite uczty, zakrapiane doskonałym winem trwały godzinami. Na stołach pojawiały się kolejne doskonałe potrawy. Do dzisiaj kraj ten słynie z gościnności i ucztowania.
Grecja podzielona jest na wiele regionów, a każdy z nich ma własne tradycje kulinarne. W Attyce słynne są gołąbki zawijane w liście winogron, zwane dolmades. Popularna jest także musaka - danie z zapiekanych bakłażanów, ziemniaków i mięsa mielonego czy tiropita, czyli placek z nadzieniem z sera feta. Kreteńczycy kochają wieprzowinę.
Każdy posiłek w tradycyjnej Grecji musi rozpocząć się od przekąski tzw. mezedes. Należą do nich: sery, pieczywo, kolokithakia tyganita - kabaczki smażone, piperies tyganites - papryka smażona, skordalia, czyli pasta czosnkowa do pieczywa, tzatziki - pasta czosnkową z ogórkami i miętą oraz wspaniała grecka feta. Do tego podaje się pyszne sosy: lado-lemono, czyli sos oliwno-cytrynowy, sos pomidorowy mięsny i bezmięsny oraz sos czosnkowy.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Potem na stole pojawiają się sałatki ze świeżych warzyw, wśród których prym wiedzie fasola, ogórek surowy. Do tego jogurt i mięta. I naprawdę nic więcej nie potrzeba. Po prostu ślinka cieknie. Grecy mają swój własny sposób na upały - sałatkę z arbuza, sera feta i liści mięty.
To dopiero początek greckiej uczty. Na stole pojawiają się placki - pites, przygotowywane na bazie ciasta filo, które bardzo przypomina ciasto francuskie. Podaje się je z różnymi farszami: serowym, szpinakowym, kabaczkowym, na co kto ma ochotę. Do tego zupa z grochu, fasoli lub soczewicy i tak na dobre dopiero zaczyna się biesiada.
Pojawia się drugie danie z wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny lub baraniny. Kusząco pachnąca cielęcina duszona z ziemniakami , wołowina z makaronem, jagnię pieczone z karczochami lub jagnię z sosem cytrynowym. Wiele dań przygotowywanych jest z mięsa mielonego. Oczywiście można także wybrać dania z ryb czy owoców morza. Jest te-go takie bogactwo, że aż trudno opisywać. To po prostu raj dla morskich łasuchów. Dla odważnych może być np. grillowana macka ośmiornicy.
A potem, kiedy wydaje nam się, że już nie możemy przełknąć nawet łyku wina, zjawiają się desery. I trzeba być naprawdę wytrwałym, żeby zmieścić jeszcze lody, pyszne ciasto albo kawałek chałwy.
I proszę sobie wyobrazić, że grecka kuchnia jest podobno najzdrowsza na świecie.
Greckie ciasteczka scaltsunta
Składniki:
Ciasto:
1 filiżanka oliwy,
1 filiżanka wody,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
sok z 1 cytryny,
40 dag mąki pszennej,
cukier puder
Nadzienie:
25 dag orzechów włoskich,
25 migdałów,
1 łyżeczka cynamonu,
5 mielonych goździków,
1 łyżeczka miodu pszczelego
Przygotowanie:
Posiekać orzechy i migdały lub grubo zmielić, dodać cynamon, goździki i tyle miodu, aby powstała niezbyt gęsta masa. Zrobić ciasto - wymieszać wodę, olej i proszek do pieczenia, sok z cytryny. Zagnieść z taką ilością mąki, aby powstało twarde ciasto. Rozwałkować je na grubość palca, wyciąć kwadrat i na każdym ułożyć porcję nadzienia. Rogi ciasta zagiąć do środka i skleić nad nadzieniem. Ciastka ułożyć na natłuszczonej blasze, piec 20 minut w temp. 165 C. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Musaka - zapiekanka z warzyw z dodatkiem baraniego mięsa mielonego
Składniki:
1 1/2 bakłażana
7 łyżek masła,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
80 dag mielonej baraniny,
1 puszka (22 dag) pomidorów pelati,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
pieprz,
oregano,
1 gałka muszkatołowa,
1 filiżanka oleju,
2 jajka,
25 ml śmietany,
ok 7 dag startego parmezanu
Przygotowanie:
Bakłażany przekroić wzdłuż w plastry. Posolić. Położyć na sito i odstawić na 15 minut, by puściły sok. Rozgrzać masło, zeszklić posiekane cebule i czosnek. Dodać mięso i smażyć 10 minut, dodać osączone pomidory, wymieszać , gotować 7 minut na małym ogniu, przyprawić do smaku. Odcedzić bakłażany, usmażyć na oleju. W żaroodpornym naczyniu układać warstwami mięso i bakłażany, zaczynając od bakłażana. Przykryć i piec 40 minut w temp 170 C. Ubić jajka ze śmietaną, dodać ser i ponownie wymieszać. Polać musakę. Piec jeszcze 10 minut, aż wierzch spęcznieje i będzie złocisty.
Sałatka z pomarańczami
Składniki:
1 pęczek ugotowanych szparagów,
2 pomidory,
kilkanaście liści sałaty
1 pomarańcza
Sos:
3 łyżki oliwy z oliwek,
sok z 1 pomarańczy,
skórka otarta z 1 pomarańczy,
1 łyżeczki octu winnego,
sól, pieprz
Przygotowanie:
Wymieszać oliwę z octem winnym, sokiem pomarańczowym, przyprawić solą i pieprzem. Szparagi pokroić na 3 części, sałatę porwać na kawałki. Pomarańcze obrać, powycinać fileciki. Pomidory pokroić na ósemki. Połączyć wszystkie składniki, polać sosem i lekko wymieszać.
Żeberka jagnięce z grilla
Składniki:
1 kg żeberek jagnięcych
oliwa do smaku
Marynata:
6 łyżek oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
2 duże obrane ząbki czosnku
1 łyżka świeżego posiekanego oregano
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Sporządzić marynatę w misce, wymieszać 6 łyżek oliwy, świeżego wyciśniętego soku z cytryny, drobniutko posiekanego czosnku oraz oregano, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Do marynaty włożyć umyte osuszone mięso, naczynie przykryć i wstawić do lodówki na 3 godziny. Rozgrzać grill, ułożyć na nim osączone z marynaty mięso. Piec aż stanie się złocistobrązowe. W trakcie pieczenia obracać i smarować oliwą. Do upieczonego mięsa podawać białe pieczywo np. ciabattę lub pitę i czerwone wino. Polecamy greckie wino Namea o owocowym aromacie z lekką nutką cynamonu i wanilii.
Horiatki - sałatka grecka
Składniki:
2 pomidory
1 ogórek zielony świeży
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 czerwona cebula
20 dag czarnych oliwek
20 dag sera feta
100 ml oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
natka
sól, pieprz, oregano
Przygotowanie:
Pomidory pokroić w grubą kostkę, obranego ogórka w półplasterki, paprykę oczyścić i pokroić w kostkę o boku 6 mm. Dodać oliwę i pokrojoną natkę. Cebulę obrać, pokroić w talarki. Dodać do sałatki. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Skropić oliwą i octem winnym, na końcu dodać pokrojony w kostkę ser feta.
Krem ze świeżego szpinaku z serem kozim
Składniki:
700 g świeżego liściastego szpinaku
300 ml bulionu z kurczaka
240 ml śmietanki lub bardzo gęstej śmietany
jedna szczypta cukru
2 łyżki świeżej trybulki do przybrania
5 dag sera koziego
Przygotowanie:
Szpinak obrać z łodyg, wlać bulion i 250 ml śmietany do dużego garnka, wsypać cukier, sól, zagotować, wrzucić liście szpinaku i gotować 7 minut. Wszystko razem zmiksować, całość zagotować, nalać zupę do talerzy lub misek, podać z trybulą i pokrojonym serem kozim w kostkę.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?