Salmonella i gronkowiec mogą zepsuć nam wakacje

    Salmonella i gronkowiec mogą zepsuć nam wakacje

    Agnieszka Grzelak

    Dziennik Łódzki

    Aktualizacja:

    Dziennik Łódzki

    Bakterie w ciepłym środowisku mnożą się ze zdwojoną siłą, dlatego latem jesteśmy szczególnie narażeni na zatrucia pokarmowe.
    Zakażenie salmonellą jest jedną z najczęstszych przyczyn dolegliwości żołądkowych. Źródłem zakażenia są zwykle produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso, jaja, mleko i jego przetwory. Nosicielami bakterii mogą być zwierzęta hodowlane, ale może je przenieść na żywność także człowiek, gryzonie czy muchy. Łatwo się domyślić, że niewłaściwe przechowywanie oraz brak higieny przygotowywania posiłków ułatwiają ekspansję bakterii.

    Zakażenie objawia się zwykle po 12-24 godzinach od spożycia skażonego pokarmu. Chory odczuwa silne bóle głowy, ma nudności, dreszcze, bóle brzucha, wysoką gorączkę, wymioty i biegunkę. Objawy mogą występować w różnym nasileniu w zależności od indywidualnej wrażliwości pacjenta oraz ilości bakterii, które przyjął z pożywieniem. W niektórych przypadkach konieczne jest podanie antybiotyku, w innych wystarczą typowe leki osłonowe. Należy też pić dużo płynów.

    Nie mniej burzliwy jest przebieg zakażenia spowodowanego przez gronkowce. Bakterie te wytwarzają trującą substancję zwaną enterotoksyną - to ona właśnie jest przyczyną zatrucia. Intensywność działania enterotoksyny w dużym stopniu zależy od naszej odporności - zatruciu ulegają często osoby, które przeszły leczenie antybiotykami i mają wyjałowiony przewód pokarmowy. Ochronę przed toksynami gronkowców zapewniają nam "dobre" bakterie zasiedlające jelita, warto więc regularnie jeść fermentowane produkty mleczne (jogurt, kefir, maślanka)i kiszonki, które ich dostarczają.

    Najlepszą pożywką dla gronkowców są produkty węglowodanowe (lody, kremy, ciastka), choć skażone mogą być również wyroby mięsne i mleczne. Objawy zatrucia, czyli bóle brzucha, wymioty i biegunka, pojawiają się szybko - czasem już w 30 minut po spożyciu posiłku.

    Jakie zasady pomogą nam zapobiec zatruciom salmonellą i toksynami gronkowca?

    Produkty surowe - jaja, mięso i drób - przechowuj w lodówce tak, aby nie stykały się z gotowymi do spożycia (np. sery, wędliny). Używaj też osobnych desek do krojenia produktów surowych i gotowych.

    Jaja przed włożeniem do lodówki należy dokładnie umyć i wyparzyć ich skorupki przez 10 sekund
    Lody itp. produkty, które uległy rozmrożeniu i zostały zamrożone ponownie nie nadają się do spożycia.
    1 »

    Komentarze (1)

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    IgjyokQqkGmHYGbtuJ

    EkMCpHwzNws (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 159 / 165

    7ezqOM klbgxikoivqm, [u**********nmsumfignees.com/]nmsumfignees[/url], [link=http://eokaqrxyuitk.com/]eokaqrxyuitk[/link], http://sbgzcyagnccv.com/

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Magazyn

    Wideo