Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Poznańscy kucharze jadą na mistrzostwa Europy do Genewy

ELKA
Rafał Jelewski, szef kuchni i Bartosz Budzyński, 21-letni pomocnik mistrza, dwaj kucharze z poznańskiego Hotelu Park, wylatują dzisiaj do Genewy. Tam 8 czerwca walczyć będą w najważniejszym konkursie kulinarnego świata Bocuse d'Or Europe.

To europejskie eliminacje do światowego finału, który odbędzie się tradycyjnie w Lyonie, na początku 2011 roku. Walczyć będą reprezentanci dwudziestu krajów. Już sam udział jest wielkim wyróżnieniem, a przejście do finału, to marzenie naszej reprezentacji.

Konkurs jest bardzo trudny. Na przygotowanie dwóch dań głównych po 16 porcji z każdego jest tylko 5 godzin 35 minut. W tym roku mistrzowie przygotują dania z halibuta i cielęciny. Liczy się smak, wygląd, konsystencja, a nawet wykorzystanie wszystkich składników.

Polska reprezentacja startuje w mistrzostwach po raz trzeci w historii. Poznańscy kucharze dostali szansę, bo wycofała się Rosja, ale też mieli tylko miesiąc na przygotowanie, a nie jak inni 8 miesięcy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski