Poznańscy kucharze jadą na mistrzostwa Europy do Genewy

    Poznańscy kucharze jadą na mistrzostwa Europy do Genewy

    ELKA

    Głos Wielkopolski

    Głos Wielkopolski

    Rafał Jelewski, szef kuchni i Bartosz Budzyński, 21-letni pomocnik mistrza, dwaj kucharze z poznańskiego Hotelu Park, wylatują dzisiaj do Genewy. Tam 8 czerwca walczyć będą w najważniejszym konkursie kulinarnego świata Bocuse d'Or Europe.
    To europejskie eliminacje do światowego finału, który odbędzie się tradycyjnie w Lyonie, na początku 2011 roku. Walczyć będą reprezentanci dwudziestu krajów. Już sam udział jest wielkim wyróżnieniem, a przejście do finału, to marzenie naszej reprezentacji.

    Konkurs jest bardzo trudny. Na przygotowanie dwóch dań głównych po 16 porcji z każdego jest tylko 5 godzin 35 minut. W tym roku mistrzowie przygotują dania z halibuta i cielęciny. Liczy się smak, wygląd, konsystencja, a nawet wykorzystanie wszystkich składników.

    Polska reprezentacja startuje w mistrzostwach po raz trzeci w historii. Poznańscy kucharze dostali szansę, bo wycofała się Rosja, ale też mieli tylko miesiąc na przygotowanie, a nie jak inni 8 miesięcy.

    Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Gorący temat

    Wideo