Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Desery: Polecamy owocowy zawrót głowy

Elżbieta Podolska
123RF
Zwieńczeniem każdej uczty są desery. Mogą to być nie tylko owoce faszerowane, ale także po prostu pieczone polane aksamitnymi słodkimi sosami. Owoce należy grillować bardzo ostrożnie, żeby nam się nie przypaliły. Najlepiej robić to wykorzystując tacki aluminiowe. Wtedy mamy pewność, że deser będzie doskonały.

Sos orzechowy mocca

Składniki: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, 1 łyżka wrzącej wody, 1/2 szkl. śmietany kremówki, 1/3 szkl. cukru, 1/2 szkl. masła, 200 g gorzkiej czekolady, 2 żółtka, 3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich.

Rozpuścić kawę w gorącej wodzie. W rondlu wymieszać kremówkę i cukier, doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Dodać masło, drobno połamaną czekoladę i kawę. Mieszać aż będzie gładkie, zdjąć z ognia. W misce ubić żółtka, dodać do nich stopniowo 2 łyżki czekoladowej mikstury, wymieszać. Wlać powoli, mieszając do reszty czekoladowej mikstury. Ogrzewać na małym ogniu ok. 3 min. Dodać orzechy.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Czekoladowo-migdałowy

Składniki: 200 g gorzkiej czekolady, 1/4 szkl. kremówki, 2 łyżki masła, szczypta soli, 1/4 szkl. migdałów zrumienionych i grubo posiekanych, 2 łyżki likieru Amaretto lub innego migdałowego.

W rondlu rozpuścić na małym ogniu połamaną czekoladę, kremówkę, masło, sól i mieszać, aż będzie gładkie. Zdjąć z ognia. Wymieszać z likierem i migdałami.

Czekoladowy

Składniki:

  • 200 ml mleka,
  • 4 g kakao,
  • 2 żółtka,
  • 50 g cukru pudru,
  • 10 g mąki ziemniaczanej,
  • 50 g masła,
  • laska wanilii.

Mleko zagotować z rozkrojoną wanilią. Kakao i mąkę ziemniaczaną wymieszać z małą ilością zimnej wody, wlewać powoli do gorącego mleka ciągle mieszając, zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, wlewać powoli gorący sos nadal mieszając. Naczynie z sosem wstawić do większego naczynia z zimną wodą, mieszać do wystudzenia dodając po kawałku masło.

Miodowo-cytrynowy

Składniki: 3 łyżki płynnego miodu, sok z połowy cytryny, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego.
Wymieszać sok z cukrem, dodać miód, znowu wymieszać.

Truskawkowy

Składniki:

  • truskawki,
  • cukier puder,
  • wanilia.

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować .
Można dodać łyżeczkę soku z cytryny.
Babcine jabłuszka

Składniki:

  • 4 jabłka
  • biszkopty lub herbatniki
  • orzechy włoskie
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki masła
  • żółtko
  • sok z cytryny

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Przygotowanie:

Wydrążyć jabłka i skropić od strony wewnętrznej sokiem cytrynowym. Biszkopty lub herbatniki pokruszyć. Masło trzeba utrzeć z miodem, żółtkiem na krem, wymieszać z orzechami i biszkoptami. Całą mieszaniną napełnić jabłka i zawinąć w folię aluminiową. Piec na ruszcie do miękkości.

Słodkie i słone brzoskwinie

Składniki:

  • puszka brzoskwiń
  • 20 dag sera feta
  • 20 dag malin

Przygotowanie:

Brzoskwinie oczyścić. Ser feta pokroić w średniej wielkości kostkę. Maliny dokładnie opłukać. Brzoskwinie ułożyć na ruszcie i grillować 5 minut. Odwrócić i na płaskiej części ułożyć kostki sera. Grillować jeszcze 5 minut. Na koniec udekorować malinami.

Ananasowy szaszłyk z indyka

Składniki:

  • 50 dag piersi indyka
  • sok z cytryny
  • ananas
  • banan
  • olej roślinny
  • czosnek
  • przyprawa do grilla
  • sól

Przygotowanie:

Indyka pokroić w kostkę.
Sok z cytryny, olej, sól i przyprawę do grilla oraz zmiażdżony czosnek zmieszać na marynatę.
Zalać tym mięso i odstawić na około godzinę. Ananasa pokroić na kawałki.
Banana obrać, pokroić na plastry.
Mięso nadziewać na przemian z owocami.
Grillować dziesięć minut.

Dwie bananowe wariacje

Składniki:

  • 4 banany
  • 8 kostek czekolady mlecznej (może też być inna, według upodobań, ale nie nadziewana)

Przygotowanie:

Banany naciąć wzdłuż. Czekoladę pokroić w drobne kawałki i powkładać w nacięcie. Banany owinąć folią aluminiową i ułożyć na grillu. Piec ok. 20 minut, aby czekolada się rozpuściła, a banany zmiękły.
Możemy podawać z bitą śmietaną.

Składniki:

  • 6 krótkich bananów
  • 6 łyżek masła
  • 6 łyżek cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 125 ml rumu
  • limonka

Przygotowanie:

Banany obrać i podzielić wzdłuż na połowy, ułożyć na kawałkach folii. Masło utrzeć z cukrem. Masę nałożyć na banany i oprószyć cynamonem. Zawinąć. Piec 10-15 minut. Rozwinąć, polać podgrzanym rumem. Podpalić i podać płonące. Skropić sokiem z limonki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski