Sos orzechowy mocca
Składniki: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, 1 łyżka wrzącej wody, 1/2 szkl. śmietany kremówki, 1/3 szkl. cukru, 1/2 szkl. masła, 200 g gorzkiej czekolady, 2 żółtka, 3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich.
Rozpuścić kawę w gorącej wodzie. W rondlu wymieszać kremówkę i cukier, doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Dodać masło, drobno połamaną czekoladę i kawę. Mieszać aż będzie gładkie, zdjąć z ognia. W misce ubić żółtka, dodać do nich stopniowo 2 łyżki czekoladowej mikstury, wymieszać. Wlać powoli, mieszając do reszty czekoladowej mikstury. Ogrzewać na małym ogniu ok. 3 min. Dodać orzechy.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Czekoladowo-migdałowy
Składniki: 200 g gorzkiej czekolady, 1/4 szkl. kremówki, 2 łyżki masła, szczypta soli, 1/4 szkl. migdałów zrumienionych i grubo posiekanych, 2 łyżki likieru Amaretto lub innego migdałowego.
W rondlu rozpuścić na małym ogniu połamaną czekoladę, kremówkę, masło, sól i mieszać, aż będzie gładkie. Zdjąć z ognia. Wymieszać z likierem i migdałami.
Czekoladowy
Składniki:
- 200 ml mleka,
- 4 g kakao,
- 2 żółtka,
- 50 g cukru pudru,
- 10 g mąki ziemniaczanej,
- 50 g masła,
- laska wanilii.
Mleko zagotować z rozkrojoną wanilią. Kakao i mąkę ziemniaczaną wymieszać z małą ilością zimnej wody, wlewać powoli do gorącego mleka ciągle mieszając, zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, wlewać powoli gorący sos nadal mieszając. Naczynie z sosem wstawić do większego naczynia z zimną wodą, mieszać do wystudzenia dodając po kawałku masło.
Miodowo-cytrynowy
Składniki: 3 łyżki płynnego miodu, sok z połowy cytryny, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego.
Wymieszać sok z cukrem, dodać miód, znowu wymieszać.
Truskawkowy
Składniki:
- truskawki,
- cukier puder,
- wanilia.
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować .
Można dodać łyżeczkę soku z cytryny.
Babcine jabłuszka
Składniki:
- 4 jabłka
- biszkopty lub herbatniki
- orzechy włoskie
- łyżka miodu
- 2 łyżki masła
- żółtko
- sok z cytryny
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Przygotowanie:
Wydrążyć jabłka i skropić od strony wewnętrznej sokiem cytrynowym. Biszkopty lub herbatniki pokruszyć. Masło trzeba utrzeć z miodem, żółtkiem na krem, wymieszać z orzechami i biszkoptami. Całą mieszaniną napełnić jabłka i zawinąć w folię aluminiową. Piec na ruszcie do miękkości.
Słodkie i słone brzoskwinie
Składniki:
- puszka brzoskwiń
- 20 dag sera feta
- 20 dag malin
Przygotowanie:
Brzoskwinie oczyścić. Ser feta pokroić w średniej wielkości kostkę. Maliny dokładnie opłukać. Brzoskwinie ułożyć na ruszcie i grillować 5 minut. Odwrócić i na płaskiej części ułożyć kostki sera. Grillować jeszcze 5 minut. Na koniec udekorować malinami.
Ananasowy szaszłyk z indyka
Składniki:
- 50 dag piersi indyka
- sok z cytryny
- ananas
- banan
- olej roślinny
- czosnek
- przyprawa do grilla
- sól
Przygotowanie:
Indyka pokroić w kostkę.
Sok z cytryny, olej, sól i przyprawę do grilla oraz zmiażdżony czosnek zmieszać na marynatę.
Zalać tym mięso i odstawić na około godzinę. Ananasa pokroić na kawałki.
Banana obrać, pokroić na plastry.
Mięso nadziewać na przemian z owocami.
Grillować dziesięć minut.
Dwie bananowe wariacje
Składniki:
- 4 banany
- 8 kostek czekolady mlecznej (może też być inna, według upodobań, ale nie nadziewana)
Przygotowanie:
Banany naciąć wzdłuż. Czekoladę pokroić w drobne kawałki i powkładać w nacięcie. Banany owinąć folią aluminiową i ułożyć na grillu. Piec ok. 20 minut, aby czekolada się rozpuściła, a banany zmiękły.
Możemy podawać z bitą śmietaną.
Składniki:
- 6 krótkich bananów
- 6 łyżek masła
- 6 łyżek cukru
- pół łyżeczki cynamonu
- 125 ml rumu
- limonka
Przygotowanie:
Banany obrać i podzielić wzdłuż na połowy, ułożyć na kawałkach folii. Masło utrzeć z cukrem. Masę nałożyć na banany i oprószyć cynamonem. Zawinąć. Piec 10-15 minut. Rozwinąć, polać podgrzanym rumem. Podpalić i podać płonące. Skropić sokiem z limonki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?