Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc: Z potrawami do poświęcenia

mon
Krzysztof Smura
Dziś przez cały dzień nosiliśmy potrawy do poświecenia. Ta tradycja ma już wielowiekową tradycję. My byliśmy obecni przy święconce w parafii z La Salette na poznańskim Junikowie.

Błogosławieństwo wielkanocnych potraw, zwane powszechnie święconką, szczyci się długim rodowodem. Początki tego chrześcijańskiego obrzędu sięgają VIII wieku, w Polsce pierwsze jego praktyki odnotowano w XIV stuleciu. Najpierw święcono tylko pieczonego baranka, a więc chlebową figurkę o postaci baranka.

Potem dodawano kolejno ser, masło, ryby, olej, pokarmy mięsne, ciasto i wino. Obecnie w koszyczku wielkanocnym nie może przede wszystkim zabraknąć jajek, baranka z chorągiewką z napisem Alleluja, soli. Poświęcić należy również: chleb, wędliny chrzan, pieprz, ciasta świąteczne

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski