Wielkanoc: Z potrawami do poświęcenia

    Wielkanoc: Z potrawami do poświęcenia

    mon

    Głos Wielkopolski

    Aktualizacja:

    Głos Wielkopolski

    Dziś przez cały dzień nosiliśmy potrawy do poświecenia. Ta tradycja ma już wielowiekową tradycję. My byliśmy obecni przy święconce w parafii z La Salette na poznańskim Junikowie.
    Błogosławieństwo wielkanocnych potraw, zwane powszechnie święconką, szczyci się długim rodowodem. Początki tego chrześcijańskiego obrzędu sięgają VIII wieku, w Polsce pierwsze jego praktyki odnotowano w XIV stuleciu. Najpierw święcono tylko pieczonego baranka, a więc chlebową figurkę o postaci baranka.

    Potem dodawano kolejno ser, masło, ryby, olej, pokarmy mięsne, ciasto i wino. Obecnie w koszyczku wielkanocnym nie może przede wszystkim zabraknąć jajek, baranka z chorągiewką z napisem Alleluja, soli. Poświęcić należy również: chleb, wędliny chrzan, pieprz, ciasta świąteczne

    Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Gorący temat

    Wideo