Ryby zawierają dobroczynny kwas omega-3. To suche stwierdzenie kryje za sobą tomy zapisanych dowodów naukowych na to, jak znakomicie substancja ta działa na nasz organizm, przed jakimi strasznościami nas chroni i co wspomaga. My jednak chcemy zachęcić do jedzenia ryb także z innego, równie ważnego powodu. One są, po prostu, smaczne!
Dobre ryby warte są zachodu i wysiłku w kuchni, by potem delektować się ich smakiem. Po latach pewnego zapomnienia, powoli wracają do łask, i to nie tylko śledzie, które są narodową rybą Polaków. Nie może się bez nich obejść żadna impreza, żadne przyjęcie. Coraz częściej można też spotkać potrawy z soli, grenadiera, pstrąga, tołpygi, halibuta i tuńczyka.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Co ważne, w coraz liczniejszych już dużych marketach są stoiska rybne, na których można kupić nie tylko wiele gatunków filetów czy w najróżniejszy sposób spreparowanych tuszek, ale też żywe ryby pływające w kadziach ustawionych w sklepie.
Do łask wracają także owoce morza, choć w tej dziedzinie mamy jeszcze sporo do odrobienia. Daleko nam do oferty, jaką mają mieszkańcy choćby z takich krajów jak Belgia czy Francja, o Japonii nie wspominając. Jednak już pierwsze "jaskółki" się pojawiają. Coraz częściej można np. kupić świeże krewetki, a nie mrożone czy "zapuszkowane".
Stosunkowo nową kategorią w rybnych atrakcjach stołu są sałatki z dodatkiem ryb. To także staje się coraz modniejsze. Do tej pory sałatkową parą królewską był śledź i tuńczyk, ale ostatnio pojawia się coraz więcej nowych pomysłów, np. z wędzonymi rybami, choćby łososiem czy halibutem.
Latem, gdy nadejdzie czas grillowania, ryby powinny zająć poczesne miejsce obok karkówek i kiełbasek, a jeszcze lepiej - je zastąpić. Jeden z naszych dzisiejszych przepisów na pstrąga z rusztu, doskonale nadaje się na grilla.
Tak czy inaczej, ryby są znakomite na każdą okazję na zimne i ciepłe kolacje, na wielkie bankiety. Co ciekawe, są bardzo proste w przygotowaniu, a ich smak... palce lizać!!!
Najlepsze przepisy na śledzie i ryby poleca Jacek Blicharski, szef kuchni restauracji w hotelu Księcia Józefa.
Pstrągi z rusztu
Składniki :
sprawiony pstrąg
gałązka tymianku
rozmaryn
olej do smarowania
sól
świeżo mielony pieprz
ząbek czosnku
1 łyżeczka soku cytrynowego
50 g miękkiego masła
1/2 pęczka natki pietruszki
Przygotowanie:
Zioła drobno posiekać. Wymieszać masło, sól, pieprz tak, aby powstała puszysta masa. Dodać zioła. Z masy uformować wałek. Zawinąć go w folię aluminiową i odstawić na godzinę do zamrażalnika.
Pstrąga dokładnie umyć i osączyć na ściereczce. Posolić, posypać pieprzem, pokropić sokiem z cytryny i odstawić na ok. 30 minut, żeby nabrał smaku.
Rozgrzać patelnię grillową. Pstrąga nadziać tymiankiem i rozmarynem. Z wierzchu posmarować olejem i grillować przez ok. 10 minut (jedną stronę). Wyjąć masło z zamrażalnika, pokroić w plastry i obłożyć pstrąga. Całość udekorować plastrami cytryny.
Śledź po japońsku
Składniki dla 4 osób:
400 g śledź filet matias
1 seler
200 g ziemniaków
1 ogórek kwaszony
4 łyżeczki zielonego groszku
2 jajka na twardo
100 ml majonezu
1 łyżeczka musztardy
cukier
sól
pieprz
2 małe marchewki
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Przygotowanie:
Śledzia kroimy w cienkie plastry i układamy na uprzednio przygotowaną sałatkę jarzynową w kompozycji z jajkiem na twardo. Dekorujemy majonezem i zielonym koperkiem i cytryną.
Sałatka jarzynowa - przygotowanie - marchew i seler obrać, gotować 20 minut, ziemniaki obrać ugotować, warzywa pokroić w kostkę, wymieszać wszystkie składniki z majonezem i musztardą.
Doprawić solą, cukrem i pieprzem do smaku.
Ognista sałatka śledziowa po meksykańsku podawana w miodowym melonie
Składniki dla 4 osób:
śledzie 40 dag (filet matias)
2 czerwone papryki
papryczki chili
2 cebule
4 pomidory
puszka czerwonej fasoli
3-4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
4 łyżki kukurydzy konserwowej
2 łyżki czerwonego winnego octu
3-4 łyżki tabasco
słodka mielona papryka
mielony kminek
sól
pieprz cayenne
natka pietruszki
miodowy melon
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekać, śledzie pokroić w kostkę, chili umyć, oczyścić i posiekać. Przekroić melon na pół i wydrążyć miąższ.
Na patelni z rozgrzaną oliwą zeszklić - skropioną octem winnym pokrojoną na plasterki cebulę razem z czosnkiem i chili. Paprykę i pomidory pokroić w kostkę, fasolę i kukurydzę zlać gorącą wodą na sitku, osączyć, jarzyny dodać do cebuli, doprawić papryką, kminkiem, tabasco, pieprzem cayenne i solą. Posypać natką pietruszki. Wszystko wymieszać, podawać w uprzednio przygotowanym melonie.
Filety śledziowe po wileńsku
Składniki :
40 dag filetów z matiasa
cebula biała - 2 sztuki
cytryna 1 cała
gorczyca - 2 łyżeczki
3 łyżki musztardy
1/2 l oliwy
pieprz czarny mielony
Przygotowanie:
Filety śledziowe kroimy w cienkie plastry, smarujemy musztardą, gorczycą, pieprzem i drobno pokrojoną cebulką, zwijamy w małe rolmopsy, przekładając wykałaczką i plastrami cienko pokrojonej cytryny. Wszystko zalewamy oliwą (marynujemy 12 godzin). Podajemy na talerzu z posiekanym, świeżym szczypiorkiem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?