Wielkie smażenie czas rozpocząć

    Wielkie smażenie czas rozpocząć

    Marta Żbikowska

    Głos Wielkopolski

    Aktualizacja:

    Głos Wielkopolski

    Ogromne pączki z chlebowego ciasta nadziewane słoniną i smażone na smalcu - takimi przysmakami objadali się kiedyś Polacy w tłusty czwartek. Obżarstwo boczkiem i tłustym mięsiwem trwało przez tydzień, aż do zakończenia karnawału. Słodkie racuchy, bliny, pampuchy i chrusty pojawiły się na stołach dopiero w XVI wieku. Dzisiaj przeciętny Polak zjada w tłusty czwartek 3 pączki. Według tradycji, wystarczy jeden, aby cały rok był szczęśliwy i dostatni.
    - Poznańscy cukiernicy przygotują na ten dzień milion pączków - zapowiada Stanisław Butka z poznańskiego Cechu Cukierników i Piekarzy. - Z roku na rok smażymy ich coraz więcej, bo i klienci coraz chętniej je jedzą i to nie tylko w tym dniu.

    W zmieniającej się technologii upatruje Stanisław Butka rosnącej popularności pączków.
    - Kiedyś pączki ociekały tłuszczem, a dzisiaj są bardziej pulchne, bo smażone są w bardziej gorącym tłuszczu - tłumaczy Butka. - Poza tym, nadzienia nie zawija się już tradycyjnie. Po usmażeniu wstrzykuje się je do gorącego pączka. To też sprawia, że nie piją one tyle tłuszczu, co kiedyś.

    Tradycyjne nadzienie to marmolada, powidła i róża. Popularne są również pączki z ajerkoniakiem, a ostatnio z toffi, budyniem, czy bitą śmietaną.
    Aby karnawałowych przysmaków wystarczyło dla wszystkich, cukiernicy już dzisiaj rozpoczynają produkcję. Pracować będą przez całą noc i cały czwartek.
    - Mamy zamiar usmażyć sześć tysięcy pączków - zdradza Piotr Koperski, cukiernik. - Pracę zaczynamy w środę o godzinie 18 i nie przerywamy do czwartkowego popołudnia. W ubiegłym roku pączki skończyły nam się o godzinie 16, nie chcemy dopuścić do takiej sytuacji.

    W cukierni Koperskiego w produkcję pączków zaangażowani będą nie tylko pracownicy.
    - Smażyć będziemy wszyscy. Szef, jego żona i synowie - mówi Koperski. - To duże przedsięwzięcie, bo w inne dni sprzedajemy sześćset do siedmiuset pączków.
    Na najwyższych obrotach praca przebiegać będzie także w cukierni Kandulski. Tutaj do produkcji pączków zaangażowani zostali wszyscy pracownicy.
    - Zatrudniamy 150 osób, wszyscy będą pracować przy pączkach - zapowiada Robert Einbacher, szef produkcji w cukierni Kandulski. - Mamy zamiar usmażyć ich sto tysięcy.

    Cukiernia Kandulski stawia na tradycyjne rozwiązania. Większość pączków będzie z konfiturą wiśniową.
    - Moi klienci zdecydowanie wybierają to nadzienie - przyznaje Einbacher. - W ciągu mojej dwudziestoletniej pracy w zawodzie próbowałem już różnych eksperymentów, ale nie kończyły się one dobrze. Z doświadczenia wiem, że w Poznaniu najlepiej sprzedają się pączki lukrowane z tradycyjnym nadzieniem.
    Zaangażowanie wszystkich sił w produkcję pączków sprawia, że cukiernie ograniczą pozostałą ofertę. Wyjątek stanowią faworki. Cukiernia Kandulski przygotowała dla swoich klientów kilka tysięcy paczek tych smakołyków.

    Ceny pączków to, w zależności od cukierni, około 1,50 zł. Przeciętnie każdy poznaniak zjada dwie sztuki tego specjału. Ale są też rekordziści, którzy deklarują, że w tłusty czwartek pochłaniają ich ponad dziesięć.

    Jeden pączek to około 200 kalorii. Żeby je spalić potrzeba 20 minut intensywnego biegu lub 50 minut jazdy na rowerze. Pączki są również ciężkostrawne, o czym powinny pamiętać osoby o wrażliwym układzie pokarmowym.

    - Na objadanie się pączkami mogą pozwolić sobie osoby młode, prowadzące aktywny tryb życia - mówi doktor Ewa Łukomska, diabetolog. - Kilka pączków to już poważna bomba kaloryczna. Zdecydowanie powinny ograniczać się z takimi słodkościami osoby o podwyższonym cholesterolu i wysokim poziomie trójglicerydów.

    Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

    Komentarze (2)

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Zdjęcie autora komentarza
    INDEKS GLIKEMICZNY. To BŁĘDY merytoryczne i NIEprawdy BIOLOGICZNE !!

    OliwiaLEKS

    Zgłoś naruszenie treści / 6 / 5

    MM.4.
    TEMAT: Pseudo metoda, oparta na masie pomyłek oraz biologicznym KŁAMSTWIE !!

    Polacy chcą być szczupli i zdrowi dlatego mówią: DOŚĆ szerzenia nieprawd i KŁAMSTW ze strony piewców Tzw....rozwiń całość

    MM.4.
    TEMAT: Pseudo metoda, oparta na masie pomyłek oraz biologicznym KŁAMSTWIE !!

    Polacy chcą być szczupli i zdrowi dlatego mówią: DOŚĆ szerzenia nieprawd i KŁAMSTW ze strony piewców Tzw. INDEKSU GLIKEMICZNEGO.

    Dwa niezależne ośrodki diabetologiczne oraz UOKiK przeprowadzą badania mające na celu pełną identyfikację tabel oraz teorii o tzw. INDEKSIE GLKEMICZNYM, którego wskaźniki cyfrowe mające pokazywać odpowiedni wzrost poziomu cukru po spożyciu zawierają ogromnie dużo błędów merytorycznych przyczyniając się od 15 lat do wzrastania fali otyłości i cukrzycy typu 2, u POLAKÓW.

    Po tych badaniach identyfikujących prawdziwe OZNACZENIE pokazujące wzrost poziomu cukru po spożyciu produktów, sprawa zostanie przekazana na powrót do PROKURATURY, a następnie skierowana do SĄDU.
    Po drobiazgowej i pełnej ocenie SĄDU nastąpi odpowiednia FALA wniosków odszkodowawczych ze strony POLAKÓW otyłych i chorych na cukrzycę typu 2, a powodem takiego Ich stanu zdrowia było i jest nadal dostosowanie jadłospisu do zaleceń tzw. INDEKSU GLIKEMICZNEGO, pełnego błędów merytorycznych
    i NIEPRAWD biologicznych.

    Wg tego IG to po czekoladzie 70% się CHUDNIE, a tłuszcz z żółtego sera i szynki wieprzowej organizm człowieka WYDALA wg tej bzdurnej i nieprawdziwej teorii. Ludzie którzy opracowali tabele IG nie mieli
    w ręku glukometru i nie czytali książek biologicznych ze szkoły podstawowej (biologia z 4 klasy).
    Np. maltoza (piwo) wg IG to IG =110, a naprawdę wzrost poziomu cukru po spożyciu 100 gram piwa nie przekroczy 8% wzrostu tj. wzrost jest b. niski. RYŻ biały, wg IG to IG =70, a poziom wzrostu po spożyciu ryżu gotowanego nie przekroczy 20%, czyli też jest niski.
    Chleb ryżowy, czekolada 70% cacao, ciemny chleb, śliwki suszone, arbuz, płatki zbożowe, kukurydza, ZIEMNIAKI, kasze, buraki, frytki, marchewka gotowana, bób gotowany i wiele innych wskaźników IG, do wymienionych tu produktów to zwyczajna: BIOLOGICZNA N I E P R A W D A.

    Np. FRYTKI; zawierają tłuszcz, ale węglowodany wyłącznie z ziemniaka, których to węglowodanów
    w ziemniaku jest ok. 18%, i są to węglowodany (skrobia) które podnoszą poziom cukru po spożyciu nie wyżej niż 20% wzrostu. Skąd więc wysoki IG pokazujący JAKOBY wysoki wzrost poziomu cukru po spożyciu.

    Odpowiedź jest oczywista: MARKETING i TOTALNA BZDURA. Takich przykładów jest B. DUŻO.

    Każdy kto zechce, może sobie te wzrosty sprawdzić własnym glukometrem i NIE jest to TRUDNE !!

    Tzw. Indeks glikemiczny, którym to Polacy są okłamywani, przez ten IG tyją i zaczynają mieć cukrzycę;
    cała prawda o tym fałszywym i błędnym przekazie została przedstawiona w książce,
    pt. _______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Rozdział nr R46: 5 stron merytorycznego tekstu, oraz dużo przykładów.

    Dlatego też piewcy tzw. IG czując się zdemaskowanymi propagatorami KŁAMSTW swoje frustracje próbują
    niwelować oszczerstwami w kierunku naukowców z IRL KRAKÓW, pogarszając swoją sytuację procesową.
    Jest Ich zaskakująco mało, co potwierdza POLICJA sprawdzając stale IP komputerów.

    Notariusz kompletuje też materiały pokazujące próby dyskredytacji i oskarżania właścicielki instytutu
    i pracowników naukowych o wszelkie zupełnie nieistotne sprawy, regularne i negatywne wpisy
    w internecie, które mają na celu osłabić przekaz ze strony IRL KRAKÓW, również zniechęcić do zakupu książki, pogorszyć wizerunek naukowy, a jest już w sprzedaży uzupełnione 2-gie DRUGIE wydanie.
    (IP komputerów i dane Tych niegodziwych spamerów, oszczerców są znane i potwierdzają to co już od dawna ustaliła POLICJA, a jest jasne i przygotowywane dla SĄDU).

    Zasady, teorie dziesiątki sprzecznych ze sobą tabel dotyczących tzw. INDEKSU GLIKEMICZNEGO, nijak się mają do rzeczywistości wykreowanej przez przyrodę na naszej planecie, procesem o nazwie: życie organizmów żywych na ZIEMI.

    Należy PIĘTNOWAĆ nieuczciwość, celowe i stałe podawanie NIEPRWD czyli prostackie OSZUSTWO !!
    Winno się też przedstawić Ich publicznie i imiennie; co nastąpi już niebawem przy aprobacie SĄDU.
    Musimy mieć świadomość Kto do nas pisze; to ANONIMOWI oszczercy kryjący się za swoją PODŁOŚCIĄ.

    Przecież do Nich nie możesz zadzwonić, bo nie ma gdzie. Nie masz kogo zapytać, o te wpisy w Internecie, dziesiątki sprzecznych ze sobą tabel, dlaczego ? To proste uciekają przed prawdą bo mówią kłamstwa, oszczerstwa i Ich nigdzie nie ma. Do krakowskiego IRL KRAKÓW, zawsze możesz zadzwonić bo są to żywi, realni naukowcy nie poddani żadnym NAUKOWYM REŻIMOM czyli lekko, łatwo mówią PRAWDY BIOLOGICZNE, które zbadali. Warto !!

    Każdy zatem, tak jak nasza wspaniała artystka Pani Urszula DUDZIAK w telewizji tvn poinformowała, powinien się zaznajomić z tabelami tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu; oraz upiec sobie CHLEB typu KR-IRL, o którym Ona mówiła: OBYWATEL ŚWIATA, co oczywiste przecież.

    Zobacz też, prawdy biologiczne;

    __Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
    __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
    __ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

    Pozdrawiam Ciebie i WSZYSTKICH
    zwiń

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    __ŻYWIENIE RACJONALNE; wg: IRL KRAKÓW.

    Ditta THUN, Chicago (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 7 / 5

    Ja jednak polecam i wskazuję na tzw. ___:
    ŻYWIENIE RACJONALNE; wg: IRL KRAKÓW.
    Jemy niskotłuszczowo, 0% zatruwających toksyn, energetyczne węglowodany wyłącznie do 26% wzrostu.
    Skuteczne i...rozwiń całość

    Ja jednak polecam i wskazuję na tzw. ___:
    ŻYWIENIE RACJONALNE; wg: IRL KRAKÓW.
    Jemy niskotłuszczowo, 0% zatruwających toksyn, energetyczne węglowodany wyłącznie do 26% wzrostu.
    Skuteczne i warto !!
    Zobacz też;
    __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
    __ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/
    zwiń

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Magazyn

    Wideo