18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pączek smacznym talizmanem na szczęście na cały rok

Elżbieta Podolska
Pączki jadamy cały rok, ale na tłusty czwartek cukiernicy pieką ich całe kopy. I rzadko kiedy ich wystarcza
Pączki jadamy cały rok, ale na tłusty czwartek cukiernicy pieką ich całe kopy. I rzadko kiedy ich wystarcza Piotr Krzyżanowski/Polskapresse
Przeciętny pączek waży około 50 gramów i ma ponad 200 kalorii. Żeby spalić te kalorie, trzeba się napracować - biegać przez 20 minut, lub jeździć na rowerze przez 54 minuty. O najtłustszych słodkościach karnawału pisze Elżbieta Podolska.

Nie sposób nie zjeść choćby jednego, szczególnie w tłusty czwartek. Bo wtedy to - według wierzeń i przesądów - jeżeli ktoś nie zje choćby jednego pączka, nie będzie mu sprzyjało w tym roku szczęście i powodzenie. Przeciętny Polak tego jednego dnia zjada ok. 2,5 pączka, a w sumie pochłaniamy ich ponad 100 milionów.

To czas wielkiego obżarstwa, w którym nasi przodkowie zajadali się słoniną, boczkiem i mięsem, które suto zapijali wódką. Teraz dzień ten kojarzy się głównie z pączkami, faworkami, donatami, czyli słodkościami smażonymi w głębokim tłuszczu. To nam zostało z tradycji sprzed wieków. Historia pączka sięga czasów rzymskich. Ostatnie dni karnawału w starożytnym Rzymie były czasem zabawy i obfitego jedzenia i picia. Wszyscy z lubością spożywali wówczas tłuste potrawy, w szczególności pączki. W Polsce zwyczaj smażenia tego specjału pojawił się w XIX wieku.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Pierwsze pączki wcale nie przypominały dzisiejszych. Pieczono je z chlebowego ciasta, nadziewanego słoniną i smażonego na smalcu. Dopiero w XVI wieku zaczęły pojawiać się słodkie wypieki w postaci racuchów, blin i pampuchów. Idealny pączek, według cukierników, powinien być pulchny, ale lekko zapadnięty w środku - to świadczy o tym, że ciasto ma dobrą konsystencję. Pączki robi się z drożdży, mąki i jaj. Znawcy twierdzą, że najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe. Ciastka mogą być nadziewane nie tylko zwykłą marmoladą, ale także likierem, budyniem, serem, a nawet bitą śmietaną.

Dawniej przyrządzając pączki, nadziewało się niektóre migdałem lub orzechem. Wierzono, że kto na nie trafi, będzie miał w życiu szczęście.

Pączkowe wariacje

Składniki:

  • 60 g masła
  • 15 dag mąki
  • szczypta soli
  • 200 ml wody
  • 4 jajka
  • cukier puder
  • pergamin
  • słoik powideł wiśniowych

Przygotowanie:
Pergamin pociąć na kwadraty.
Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli, dodać przesianą mąkę i cały czas mieszać, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka.
Odstawić do przestudzenia.
Następnie dodawać po jednym jajku intensywnie mieszając.
Rozgrzać olej. Ciastem napełnić szprycę z końcówką w kształcie gwiazdki.
Wyciskać na pergamin niezbyt duże koła.
Papier wkładać na rozgrzany olej tak, aby ciasto było pod spodem. Smażyć.
Gdy ciasto zacznie odchodzić od papieru, zdjąć papier i smażyć pączki z obu stron na złoty kolor.
Pączki wyjmować na ręczniki papierowe, odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem.
Podawać z powidłami wiśniowymi.

Donaty drożdżowe

Składniki:

  • 750 g mąki
  • 2 paczki drożdży w proszku
  • 50 ml letniej wody
  • 300 ml letniego mleka
  • 125 g cukru
  • łyżeczka soli
  • paczka cukru waniliowego
  • 2 jaja
  • 75 g roztopionego masła
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić na 10 minut aż powstanie piana.
Wymieszać mąkę z cukrem, cukrem waniliowym i solą, dodać rozpuszczone drożdże, dobrze wymieszać.
Dodać rozpuszczone masło (nie za gorące), letnie mleko i roztrzepane jajka.
Zagnieść ciasto. Odstawić pod przykryciem na godzinę, aby wyrosło.
Rozwałkować ciasto na grubość kciuka, wykrawać szklanką koła, a środki wykrawać kieliszkiem. Przykryć donaty ściereczką, odstawić na kolejną godzinę.
Donaty smażyć w oleju, podgrzanym do 175 stopni.
Polać lukrem, czekoladą lub obtoczyć w cukrze i cynamonie.

Faworki

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 5 dag masła
  • 5 żółtek
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • olej

Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, dodać śmietanę, masło oraz mąkę ze szczyptą soli. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Przez 10-15 minut wyrabiać ciasto drewnianym wałkiem, aż ukażą się pęcherzyki powietrza.
Następnie podzielić ciasto na 3-4 części i partiami rozwałkować je jak najcieniej.
Pokroić ciasto na paski o długości 10-15 cm i szerokości 3 cm.
Na środku każdego paska zrobić podłużne ok. 5-6 cm nacięcie i przez powstałą szparkę przewinąć jeden koniec paska.
W dużym garnku rozgrzać olej.
Smażyć faworki partiami na złoty kolor z obu stron.
Po wyjęciu ułożyć na ręczniki papierowym, żeby osączyć tłuszcz.
Obsypać cukrem pudrem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski