Nie sposób nie zjeść choćby jednego, szczególnie w tłusty czwartek. Bo wtedy to - według wierzeń i przesądów - jeżeli ktoś nie zje choćby jednego pączka, nie będzie mu sprzyjało w tym roku szczęście i powodzenie. Przeciętny Polak tego jednego dnia zjada ok. 2,5 pączka, a w sumie pochłaniamy ich ponad 100 milionów.
To czas wielkiego obżarstwa, w którym nasi przodkowie zajadali się słoniną, boczkiem i mięsem, które suto zapijali wódką. Teraz dzień ten kojarzy się głównie z pączkami, faworkami, donatami, czyli słodkościami smażonymi w głębokim tłuszczu. To nam zostało z tradycji sprzed wieków. Historia pączka sięga czasów rzymskich. Ostatnie dni karnawału w starożytnym Rzymie były czasem zabawy i obfitego jedzenia i picia. Wszyscy z lubością spożywali wówczas tłuste potrawy, w szczególności pączki. W Polsce zwyczaj smażenia tego specjału pojawił się w XIX wieku.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Pierwsze pączki wcale nie przypominały dzisiejszych. Pieczono je z chlebowego ciasta, nadziewanego słoniną i smażonego na smalcu. Dopiero w XVI wieku zaczęły pojawiać się słodkie wypieki w postaci racuchów, blin i pampuchów. Idealny pączek, według cukierników, powinien być pulchny, ale lekko zapadnięty w środku - to świadczy o tym, że ciasto ma dobrą konsystencję. Pączki robi się z drożdży, mąki i jaj. Znawcy twierdzą, że najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe. Ciastka mogą być nadziewane nie tylko zwykłą marmoladą, ale także likierem, budyniem, serem, a nawet bitą śmietaną.
Dawniej przyrządzając pączki, nadziewało się niektóre migdałem lub orzechem. Wierzono, że kto na nie trafi, będzie miał w życiu szczęście.
Pączkowe wariacje
Składniki:
- 60 g masła
- 15 dag mąki
- szczypta soli
- 200 ml wody
- 4 jajka
- cukier puder
- pergamin
- słoik powideł wiśniowych
Przygotowanie:
Pergamin pociąć na kwadraty.
Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli, dodać przesianą mąkę i cały czas mieszać, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka.
Odstawić do przestudzenia.
Następnie dodawać po jednym jajku intensywnie mieszając.
Rozgrzać olej. Ciastem napełnić szprycę z końcówką w kształcie gwiazdki.
Wyciskać na pergamin niezbyt duże koła.
Papier wkładać na rozgrzany olej tak, aby ciasto było pod spodem. Smażyć.
Gdy ciasto zacznie odchodzić od papieru, zdjąć papier i smażyć pączki z obu stron na złoty kolor.
Pączki wyjmować na ręczniki papierowe, odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem.
Podawać z powidłami wiśniowymi.
Donaty drożdżowe
Składniki:
- 750 g mąki
- 2 paczki drożdży w proszku
- 50 ml letniej wody
- 300 ml letniego mleka
- 125 g cukru
- łyżeczka soli
- paczka cukru waniliowego
- 2 jaja
- 75 g roztopionego masła
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić na 10 minut aż powstanie piana.
Wymieszać mąkę z cukrem, cukrem waniliowym i solą, dodać rozpuszczone drożdże, dobrze wymieszać.
Dodać rozpuszczone masło (nie za gorące), letnie mleko i roztrzepane jajka.
Zagnieść ciasto. Odstawić pod przykryciem na godzinę, aby wyrosło.
Rozwałkować ciasto na grubość kciuka, wykrawać szklanką koła, a środki wykrawać kieliszkiem. Przykryć donaty ściereczką, odstawić na kolejną godzinę.
Donaty smażyć w oleju, podgrzanym do 175 stopni.
Polać lukrem, czekoladą lub obtoczyć w cukrze i cynamonie.
Faworki
Składniki:
- 30 dag mąki
- 5 dag masła
- 5 żółtek
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
- łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- olej
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, dodać śmietanę, masło oraz mąkę ze szczyptą soli. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Przez 10-15 minut wyrabiać ciasto drewnianym wałkiem, aż ukażą się pęcherzyki powietrza.
Następnie podzielić ciasto na 3-4 części i partiami rozwałkować je jak najcieniej.
Pokroić ciasto na paski o długości 10-15 cm i szerokości 3 cm.
Na środku każdego paska zrobić podłużne ok. 5-6 cm nacięcie i przez powstałą szparkę przewinąć jeden koniec paska.
W dużym garnku rozgrzać olej.
Smażyć faworki partiami na złoty kolor z obu stron.
Po wyjęciu ułożyć na ręczniki papierowym, żeby osączyć tłuszcz.
Obsypać cukrem pudrem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?