Unia doceniła smaki Wielkopolski

    Unia doceniła smaki Wielkopolski

    Elżbieta Bielewicz

    Głos Wielkopolski

    Aktualizacja:

    Głos Wielkopolski

    W tegorocznym, unijnym atlasie produktów regionalnych nie zabrakło polskich smakołyków zarejestrowanych w pięciu różnych kategoriach. Oprócz miodów pitnych: czwórniaka, dwójniaka, półtoraka, trójniaka oraz bryndzy podhalańskiej, oscypka czy miodu wrzosowego z Borów Dolnośląskich znalazła się tam smaczna reprezentacja Wielkopolski.
    Są to: rogale świętomarcińskie z Poznania, wielkopolski ser smażony z Nowego Tomyśla, olej rydzowy z Szamotuł i andruty kaliskie!
    - To dla nas wielka radość - mówi Eliza Smolińska, prezes Lokalnej Organizacji Turystycznej w Kaliszu. - Kilka dni temu otrzymaliśmy prawie 1000-stronicowy atlas europejskich produktów regionalnych z oznaczeniem geograficznym. Wśród 850 nazw znajdują się również nasze, kaliskie andruty. Oczywiście, jesteśmy tam w doborowym towarzystwie z Wielkopolski.

    Przypomnijmy, że staraniem producentów tego chrupiącego smakołyku, zrzeszonych w LOT, po spełnieniu wielu procedur, wpisanie andrutów w unijny rejestr chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nastąpiło kilka miesięcy temu, w kwietniu 2009 roku.
    Wcześniej - w 2005 roku andruty trafiły na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze. Smak i wyjątkowość tego smakołyku potwierdzają liczne nagrody. Najważniejsze z nich to I nagroda w ogólnopolskim konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo" (2004 r.).

    Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne, Gwarantowana Tradycyjna Specjalność - to trzy rodzaje oznaczeń tradycyjnych produktów rolnych i środków spożywczych, stosowanych w krajach Unii Europejskiej od 1992. Celem tej polityki jest ochrona nazw produktów regionalnych i zapewnienie autentyczności produktów wytwarzanych tradycyjnie na określonym obszarze.

    Trzy z wielkopolskich smakołyków znajdujących się w atlasie - andruty, ser smażony i rogale świętomarcińskie - posiadają status chronionej nazwy geograficznej. Natomiast olej rydzowy posiada status - gwarantowana tradycyjna specjalność.

    Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Gorący temat

    Wideo