Ostatnie prace w poznańskich cukierniach

    Ostatnie prace w poznańskich cukierniach

    Elżbieta Sobańska

    Głos Wielkopolski

    Aktualizacja:

    Głos Wielkopolski

    Do dnia Świętego Marcina zostały tylko dwa dni. W cukierni Piotra Koperskiego pracownicy uwijają się, jak tylko mogą, bo muszą upiec ponad… siedem ton rogali świętomarcińskich.
    W niedużym zakładzie na osiedlu Przyjaźni praca wre dzień i noc, zmieniają się tylko ekipy. Poranna zmiana do południa zdąży wypiec 300 rogali. Ośmiu cukierników pracuje nieustannie, pod wieczór przyjdzie kolejnych 10. Na dwie zmiany pracują także w cukierni w Suchym Lesie.

    - Dziennie jesteśmy w stanie upiec do tony rogali - mówi Piotr Koperski. - W tym roku będzie to ponad 7 ton, bo naszych przysmaków skosztują także w samolotach pasażerowie wylatujący z Warszawy, Krakowa, Wrocławia i Gdańska. To akcja promocyjna Urzędu Miasta Poznania, my dostarczymy smakołyki.
    Aby rogalami można było częstować podróżnych, konieczne było przebadanie składników. Cukiernik musiał dostarczyć certyfikat potwierdzający jakość produktu objętego unijną ochroną.

    - Trzeba będzie zrobić kolejne kopie - mówi P. Koperski i spogląda na stół w swoim biurze, na którym leży już kilka odbitek. - Te mam już przygotowane do wszystkich punktów, gdzie pojawią się nasze rogale.

    Jak sam przyznaje, warto pytać o certyfikat, bo potwierdza on dobrą jakość rogala. A przypadków łamania prawa nie brakuje.
    - To przykład z Pniew - pokazuje ksero fotografii, na której widać wystawione rogale z napisem "marcińskie". - Wierzch posypany jest bakaliami, a tak być nie powinno - wskazuje. Poznański cukiernik swój certyfikat odebrał podczas uroczystości w Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej. Dokument oznaczony jest numerem 1 - to pierwsze i zarazem symboliczne świadectwo jakości handlowej, uprawniające do posługiwania się europejską marką produktu regionalnego. Zresztą w jego zakładzie odbyły się też pierwsze kontrole urzędników, w tym także z ministerstwa. Wskazywał im wtedy, na co powinni zwracać uwagę, aby rogal spełniał najwyższe standardy.

    1 »

    Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Gorący temat

    Wideo