Grzyby: Jak odróżnić jadalne od trujących

Grzyby: Jak odróżnić jadalne od trujących

Dorota Abramowicz

Dziennik Bałtycki

Aktualizacja:

Dziennik Bałtycki

Grzyby: Jak odróżnić jadalne od trujących
1/4
przejdź do galerii

Gołąbek płowy (trujący)

Niestety, nie wszyscy potrafią rozróżniać grzyby jadalne od niejadalnych i co roku kilkadziesiąt osób z tego powodu umiera.
Najczęściej z powodu spożycia muchomora sromotnikowego, czyli zielonawego. Jest on wciąż mylony z zielonymi surojadkami, czubajką kanią, albo z gąską zielonką. Ba, ale jak je rozróżnić, gdy młody muchomor sromotnikowy, nazywany potocznie "grzybem teściowej", dla początkującego grzybiarza jest podobny do kani lub gąski.

- Bardzo prosto, mianowicie należy porównać budowę owocników - podpowiada przyrodnik Marcin Wilga.
- Kania po pierwsze jest zwykle o wiele większa. Owocnik jej ma na kapeluszu łuszczące się brązowawe elementy, które można zetrzeć (postrzępiony jest kapelusz i trzon). Pod spodem kapelusza są białe dość szerokie blaszki. Wysmukły trzon ma pierścień, który jest ruchomy. Tego wyraźnego ruchomego pierścienia nie posiada muchomor zielonawy. Na dole trzonu u kani jest zgrubienie - bulwa, ale bez pochwy. Natomiast muchomor sromotnikowy, czyli zielonawy, posiada na dole tak zwaną pochwę, czyli jest w otoczce. Kapelusz u góry jest z reguły gładki, choć czasami bywa lekko włóknisty, w kolorze zielonawym, żółtawym lub szarawym.

Nie ma, niestety, uniwersalnej metody odróżniania grzybów jadalnych od trujących. Na ogół trudno odróżnić podgrzybka i prawdziwka od goryczaka żółciowego, potocznie (acz błędnie) zwanego szatanem, który posiada tak intensywnie gorzką substancję, że praktycznie nie jest możliwe zatrucie tym grzybem (potrawy po prostu, nie da się zjeść).

Wreszcie król grzybów borowik szlachetny bywa mylony z rzadkim w Polsce trującym borowikiem szatańskim i niejadalnym goryczakiem żółciowym. Kształt trzonu grzyba powinien być dla nas cenną wskazówką. Jeśli jest bulwiastozgrubiały i okala go biały pierścień, należy podejrzewać, że grzyb nie jest jadalny.

Nieprawdą jest że: grzyby zaczerwione (robaczywe) nie są trujące, a srebrna łyżeczka czernieje, gdy w garnku jest okaz trujący. Nie wierzmy, że cebula, gotowana z trującymi grzybami ciemnieje (cebula w garnku z trującymi grzybami może być biała). To bzdura, że jak grzyb nie jest gorzki to można go jeść. Właśnie muchomor zielonawy jest bardzo smaczny, ma też bardzo przyjemny delikatny zapach. Ci, którzy go jedli byli zachwyceni walorami smakowymi, a przeżyli wyłącznie dzięki błyskawicznej interwencji lekarza, gdy trafili do szpitala na płukanie żołądka i usunięcie toksyn z organizmu.

Pamiętajmy ponadto, że zgodnie z rozporządzeniem ministra środowiska, na liście dziko występujących grzybów objętych ochroną, znajduje się ponad pięćdziesiąt gatunków. Są wśród nich m.in.: borowik korzeniasty, królewski i pasożytniczy, maślak żółtawy, kurzawka bagienna, szmaciak gałęzisty, czy chociażby purchawica olbrzymia. Większość z nich występuje na Pomorzu.

Możesz wiedzieć więcej! Kliknij, zarejestruj się i korzystaj za darmo: www.dziennikbaltycki.pl/piano




W związku z ciszą referendalną komentarze zostały wyłączone, zapraszamy z powrotem w niedzielę wieczorem.

Najnowsze wiadomości

Zobacz więcej

Najczęściej czytane

Gorący temat

Wideo