Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Słoikowa tradycja

Danuta Pawlicka
Trudno już dzisiaj wypatrzeć słój malin zasypanych cukrem i wystawiony na słonecznym parapecie.

Nie dopuści do tego wnuczka, bo wie, że babcina technologia pozbawia owoce cennych witamin. Zimowa herbatka z malinami będzie bez wartości, ale może nie o to chodzi?

Tradycja ma swoje prawa. Zapracowane gospodynie nie robią przetworów, bo nie mają na to czasu, bo w sklepie kupią nie gorsze w smaku soki, dżemy, kompoty i mrożonki, które zachowują w sobie najwięcej lata. Z domowego przetwórstwa zwalniają też firmy, które robią kwas chlebowy, soki ściągane z brzóz, konfitury z dzikiego bzu i żurawin.

A jednak nie ginie w domach gotowanie weków i zalewanie ogórków. Trwają domy, w których babcia zapełnia spiżarnię, a córka kuchenne szafki. Wnuczka na razie czerpie owoce ich pracy. Kiedyś jednak i ona pokaże dzieciom, jak smakuje czereśniowy domowy kompot do wielkopolskiego obiadu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski