Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na desery na Boże Narodzenie. Świąteczne wypieki - nie trać głowy i spróbuj czegoś nowego

Anastazja Bezduszna
Po mikołajkach pora pomyśleć o słodkościach na gwiazdkę i Boże Narodzenie. Najlepiej zawczasu ułożyć sobie harmonogram działań, żeby uniknąć nerwów i rajdu w ostatniej chwili do najbliższego supermarketu
Po mikołajkach pora pomyśleć o słodkościach na gwiazdkę i Boże Narodzenie. Najlepiej zawczasu ułożyć sobie harmonogram działań, żeby uniknąć nerwów i rajdu w ostatniej chwili do najbliższego supermarketu 123rf
Po mikołajkach pora pomyśleć o słodkościach na gwiazdkę i Boże Narodzenie. Najlepiej zawczasu ułożyć sobie harmonogram działań, żeby uniknąć nerwów i rajdu w ostatniej chwili do najbliższego supermarketu

Czekolada, pierniki, cynamon, pomarańcze - tak smakują i pachną prawdziwe święta. By już powoli poczuć w domu bożonarodzeniową atmosferę warto zaplanować sobie prace, które musimy wykonać. Ważne też jest wyznaczenie sobie dnia, w którym będziemy piec. Potem zróbmy listę ciast, które chcemy widzieć naświątecznym stole oraz wszystkich składników, które będą namdo tego potrzebne. Dzięki temu nie ryzykujemy, że później zmarnujemy mnóstwo czasu, bo zabraknie nam na przykład jajek czy goździków i będziemy zmuszeni pędzić do sklepu.

Zastanówmy się też, co można zrobić z wyprzedzeniem, jak na przykład zmielić mak i przygotować masę na makowce czy zagnieść ciasto na pierniczki i przechować je w zamrażarce lub lodówce. Dzięki temu część pracy będziemy mieć już za sobą i spokojnie wyrobimy się z pieczeniem świątecznych smakołyków.

Uporządkuj kuchnię

Przed przystąpieniem do pracy najlepiej dobrze posprzątać kuchnię, abyśmy w trakcie pieczenia nie musieli przestawiać zbędnych przedmiotów czy w panice szukać czystej miski. Pamiętajmy, że niezależnie od tego, jakie ciasto pieczemy, zawczasu należy wyjąć jajka z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową, ustawić nablacie wagę i wyłożyć blachy papierem do pieczenia.
Na koniec upewnijmy się, czy mamy pod ręką przepisy i zapas czystych ściereczek kuchennych. Tak przygotowani możemy przystąpić do dzieła.

Wezwij posiłki

Nie wszystko musi być na głowie matki lub babci. W tym roku warto zapoczątkować nową tradycję - urządzić dzień pieczenia z rodziną albo przyjaciółmi. Zaprośmy też do pomocy dzieci. Nawet niezbyt pracowite nastolatki chętnie zakasują rękawy, wycinają świąteczne pierniczki i je dekorują. Zostaw im wolną rękę, nawet jeśli nie do końca podoba ci się ich pomysł na świąteczny design - ważne, że robicie coś razem. Możesz też poprosić najbliższych, z którymi spędzasz święta, żeby przynieśli własne wypieki. Będzie z tego świetny pretekst do rozmowy przy stole i wymiany przepisów.

Odkryj Gwiazdkę na nowo

Czasem warto odświeżyć świąteczny repertuar dań.
- Mimo że wigilia jest tak naprawdę posiłkiem postnym, to nasi przodkowie uczynili z tego ograniczenia prawdziwą ucztę dla podniebienia. Jak nakazuje obyczaj, podczas tego wieczoru należy skosztować każdej potrawy ze stołu. Nigdzie nie jest natomiast powiedziane, że owe smaki mają być co roku takie same. Dlatego warto modyfikować tradycyjne dania tak, aby każde święta mogły smakować inaczej - mówi Piotr Ceranowicz, szef kuchni. - Co więcej, takie zmiany umożliwią nam przygotowywanie owych przysmaków nie tylko 24 grudnia, ale także podczas całego roku. Boże Narodzenie to w końcu nie tylko 12 potraw - dodaje.
Proponujemy zamienić znane dotychczas pierniczki naświąteczne biscotti. Jest ono niemal tak samo łatwe w przyrządzeniu, a na pewno mile zaskoczy wszystkich gości pistacjowym smakiem. Inna propozycja to przygotowanie popularnego makaronu z makiem, ale… wwersji zapiekanej pod koglem moglem. Lekko wyczuwalna nuta rumowa uczyni z niego danie smaczne, ale także wykwintne.
A może zamiast zwyczajowego sernika w te święta zaproponujesz ciasto podwójnie czekoladowe? Jest wyjątkowo łatwe do przyrządzenia, pachnie fenomenalnie i smakuje bardzo świątecznie, choć nie wymaga żadnych specjalnych przypraw i aromatów.

Makowiec zawijany
Składniki:
1,5 szklanki mąki, 50 g margaryny, 75 g cukru, pół szklanki mleka, 15 g drożdży, jajko, 2 żółtka, szczypta soli. Do masy makowej potrzebujemy łyżeczkę cukru wanilinowego, 150 g maku, pół szklanki cukru, białko, łyżkę bułki tartej, 50 g skórki pomarańczowej, 50 g orzechów. Do lukru potrzebujemy białko, olejek rumowy, 2 łyżki cukru pudru.

Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy zaczyn: do mleka dodajemy 2 łyżki mąki i drożdże roztarte z łyżeczką cukru, zostawiamy do wyrośnięcia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy nasztywną pianę. Żółtka ucieramy z resztą cukru, dodajemy też sól. Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, pozostały cukier i dobrze wyrabiamy. Miękką margarynę dodajemy do ciasta i dalej wyrabiamy, aż dowchłonięcia tłuszczu. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Mak myjemy i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy 30 minut, a następnie pozostawiamy w wodzie do ostudzenia. Odsączamy i mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, białka ubite na pianę, bułkę tartą, pokrojone bakalie i rodzynki. Masę dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt. Na każdy nakładamy po 1/3 masy makowej, smarujemy nożem równo na całym kawałku ciasta i zawijamy ściśle w rulon. Tak uformowane strucle zawijamy luźno w nasmarowany masłem lub margaryną papier do pieczenia. Wkładamy do foremek i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pieczemy przez 45 minut. W tym czasie białka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy olejek rumowy, dokładnie mieszamy. Makowce po wystygnięciu smarujemy lukrem.

Ciasto podwójnie czekoladowe

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady 60%,
  • 100 g mlecznej czekolady,
  • 200 g kostki do pieczenia (np. Kasia),
  • 4 jajka,
  • 200 g cukru,
  • 150 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 g posiekanych orzechów włoskich.

Polewa:

  • 75 ml mleka,
  • 50 ml śmietanki 30%,
  • 90 g gorzkiej czekolady,
  • 30 g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:
W kąpieli wodnej rozpuść kostkę do pieczenia z 200 g gorzkiej czekolady i 100 g mlecznej czekolady. Zdejmij z kuchenki. Zmiksuj jajka z cukrem. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i posiekane orzechy i wymieszaj wszystko dokładnie.

Wysmaruj formę o średnicy 22 cm margaryną i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej masę do formy i wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni i piecz przez 30 minut. Kiedy ciasto się upiecze, odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj polewę, zagotowując mleko ze śmietanką i dodając oba rodzaje czekolady. Następnie zdejmij garnek z kuchenki i mieszaj, aż czekolada zupełnie się rozpuści. Kiedy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy, polej równomiernie polewą i odstaw do zastygnięcia.

Szybkie pierniki

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 100 g mąki żytniej,
  • 2 duże jajka,
  • 130 g cukru pudru,
  • 100 g roztopionego masła,
  • 100 g miodu,
  • 1 łyżka przyprawy do piernika,
  • 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka sody

Sposób przygotowania:
Wszystkie suche składniki wsypujemy do naczynia i mieszamy. Następnie dodajemy jajka, masło, miód ponownie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno się kleić. Rozwałkowujemy je podsypując mąką do 4 mm grubości. Wykrawamy różne kształty pierników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią pierniki. Nie musimy robić między nimi wielkich odstępów. Pieczemy przy temperaturze 180 stopni przez około 8-10 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia na blaszce lub przekładamy je na kratkę. Po wystygnięciu możemy pierniki udekorować.

Pieczone kokardki z makiem i bakaliami

Składniki:

  • 400 g makaronu typu kokardki,
  • 50 g suchego maku,
  • 50 g masła,
  • 100 g miodu,
  • 100 g ulubionych orzechów i bakalii,
  • 200 g cukru,
  • 5 żółtek,
  • 20 g rumu skórka otarta z pomarańczy,
  • skórka otarta z cytryny

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta i jeszcze gorący mieszamy z masłem, miodem, bakaliami oraz skórkami z cytrusów. Następnie przekładamy wszystko do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Przy pomocy miksera ubijamy żółtka z cukrem aż powstanie kogel mogel, dodajemy do niego rum i polewamy makaron. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, aż góra się zrumieni.

Domowe trufle piernikowe

Składniki:

  • 150 ml śmietanki 42%,
  • 200 g czekolady gorzkiej,
  • 50 g orzechów włoskich łuskanych,
  • płaska łyżka przyprawy piernikowej,
  • 50 ml rumu,
  • skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy,
  • kakao,
  • wiórki kokosowe,
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:
Czekoladę rozpuszczamy w śmietance, podgrzewając na wolnym ogniu i często mieszając. Dodajemy szczyptę soli, startą na tarce na drobnym oczku skórkę pomarańczową oraz drobno posiekane orzechy włoskie. Następnie dodajemy także przyprawę do pierników i rum. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki do czasu, aż masa mocno zgęstnieje. Zastygłą masę formujemy w kulki, a następnie obtaczamy w kakao lub w wiórkach kokosowych.

Pierniczki świąteczne na stewii

Składniki:

  • 150 g serka homogenizowanego poznańskiego,
  • 2 jajka,
  • 250 g mąki żytniej typu 1400,
  • 30 g stewii w proszku,
  • 50 g śliwki suszonej,
  • 125 g mleka 2%,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:
Jajka wraz z serkiem homogenizowanym zmiksować na puszystą masę. Wszystkie suche składniki przesiać do osobnego naczynia, dodać mleko i zmiksować z masą jajeczno-serową. Do gotowego ciasta dorzucić pokrojone suszone śliwki, a następnie przelać je do keksówki o wymiarach 30x15 cm uprzednio wysmarowanej olejem rzepakowym i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 40 minut. Po wyjęciu odstawiamy do wystygnięcia. Następnie możemy je dekorować.

Piernik z herbatą

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mocnego naparu ulubionej herbaty zimowej,
  • 3 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • szklanka miodu,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 5 jajek, 2 łyżeczki sody,
  • przyprawa do pierników,
  • 3 łyżki kakao,
  • szczypta soli,
  • słoik konfitury pomarańczowej,
  • cytrynki w syropie z wanilią,
  • 200 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:
Jajka utrzyj z cukrem na białą masę. Dodaj olej i przestudzony napar z herbaty. Wymieszaj. Suche składniki połącz ze sobą i dodaj do mokrych składników. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Foremkę wysmaruj masłem lub olejem, wysyp bułką tartą. Wyłóż ciasto do foremki, odczekaj 10 minut i po tym czasie wstaw do piekarnika. Piecz około 60 minut przy 180 stopni do suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudź . Przekrój piernik na pół i przełóż konfiturą. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy już się roztopi, dodawaj stopniowo sok z cytrynek z wanilią. Czekolada nie może być zbyt rzadka. Delikatnie przestudzoną masą posmaruj ciasto. Na wierzch wyłóż cytrynki z wanilią.

Świąteczne biscotti z żurawiną i pistacjami

Składniki:

  • 250 g mąki tortowej,
  • duże jajko,
  • 100 g cukru,
  • 100 g zielonych nie solonych pistacji,
  • 70 g żurawiny,
  • ziarenka z laski wanilii,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Jajka ubijamy mikserem z cukrem i ziarenkami wanilii. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz bakalie - wszystko razem mieszamy. Z ciasta formujemy podłużny wałek w formie chlebka na około 20 cm. Układamy go na blasze i pieczemy w 170 stopniach przez 20 minut, aż się zrumieni. Po tym czasie wyjmujemy wypiek i studzimy. Kroimy wszystko na kromki i ponownie wkładamy do piekarnika, tym razem na 15 minut w temperaturze 180 stopni.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski