Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pyszna ryba i kurczak w zielonym klimacie Irlandii [ZDJĘCIA]

Magdalena Baranowska-Szczepańska
Chicken pie, czyli kurczak duszony pod ciastem francuskim
Chicken pie, czyli kurczak duszony pod ciastem francuskim Fot. Paweł Miecznik
Od lutego do menu w restaturacji Molly's Grill wejdą nowe potrawy między innymi fish pie, czyli ryba zapiekana pod purée z jarmużem oraz chicken pie, czyli kurczak duszony pod ciastem francuskim. Będą też tego typu dania z wieprzowiną i wołowiną.

Stara irlandzka pieśń opowiadająca historię pięknej sprzedawczyni ryb przyczyniła się do powstania nazwy restauracji Molly’s Grill. Historia jest smutna, bo Molly Malone pracująca na ulicach Dublina zmarła młodo na febrę. Utwór folklorystyczny jest jednak wesoły i jest nieoficjalnym hymnem Dublina śpiewanym głównie przez kibiców piłkarskich. I właśnie irlandzki, przyjazny klimat czuć już od progu restauracji. Statuetka Molly wita gości przy barze, a soczysta zieleń dominuje tu nie tylko w wystroju, ale również pojawia się na talerzach. Od lutego do menu wejdą nowe potrawy między innymi fish pie, czyli ryba zapiekana pod purée z jarmużem oraz chicken pie, czyli kurczak duszony pod ciastem francuskim. Będą też tego typu dania z wieprzowiną i wołowiną.

Adrian Pohl, szef kuchni, zdradza sposób na to, by ryba i kurczak nie były suche.

– Kurczaka, żeby nie był zbyt suchy, należy krótko smażyć. Również dzięki temu, że oprószymy mięso mąką nie będzie ono suche – tłumaczy A. Pohl i dodaje, że ryby mrożone bywają suche, świeże nigdy nie powinny się takie zrobić.
W restauracji serwowany jest także pyszny polski żurek oraz krem pomidorowy. Zupa dnia – to coś smacznego dla osób chcących spróbować czegoś nowego, np. zupa ziemniaczana z porem lub z dorsza. Specjalnością restauracji są desery, a popisowym wypiekiem bezkonkurencyjna szarlotka na ciepło z lodami lub przepyszne ciasto czekoladowe z pomarańczami.

Przepisy:

Fish pie, czyli ryba zapiekana pod purée z jarmużem
Składniki:

  • filet z dorsza,
  • ryba wędzona (może być łosoś),
  • świeża natka pietruszki,
  • cebula w kostkę,
  • jajko ugotowane na twardo,
  • sól pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • masło mąka,
  • mleko,
  • jarmuż

Sposób przygotowania:
Dorsza parzymy w mleku z dodatkiem cebuli, odsączamy. Z masła i mąki robimy zasmażkę oraz dodajemy mleko od parzenia ryby, przyprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, sól, pieprz i natka pietruszki.
Do naczynia wkładamy dorsza, rybę wędzoną, jajko i zalewamy równo beszamelem. Następnie na wierzchu układamy puszyste colcannon (purée ziemniaczane z jarmużem, doprawione śmietaną kremówką i dużą ilością masła) i zapiekamy w nagrzanym piecu 180 st. C. ok 10-15 min do zrumienienia.

Chicken pie, czyli kurczak duszony pod ciastem francuskim
Składniki:

  • filet z kurczaka,
  • warzywa: marchew, pietruszka,
  • sól,
  • pieprz,
  • estragon,
  • śmietana 30-procentowa

Ciasto francuskie:

  • 200 ml zimnej wody,
  • 1 łyżka miałkiej soli,
  • 500g masła (o temperaturze pokojowej),
  • 150g mąki krupczatki i 250g zwykłej mąki

Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem oprószamy mąką, a następnie obsmażamy na sklarowanym maśle. Dodajemy warzywa, np. marchew, pietruszkę wg uznania. Podprawiamy śmietanką , dodajemy estragon ( może być świeży) i dusimy. Następnie farsz przekładamy do naczynia, przykrywamy ciastem francuskim, które smarujemy jajkiem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku od 200 do 220 st. C. na złoty kolor.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski