Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dyniowa zupa z kaparami i płatkami chili

Anastazja Bezduszna
Międzybrodzki Makaron
Poza sprawdzonymi daniami na zimno, które nasycą naszych gości podczas imprezy nie możemy zapomnieć o ciepłym posiłku. Powinniśmy zadbać aby nasi goście otrzymali przynajmniej jedno danie na gorąco. Tutaj stawiamy na zupy, które w szybki sposób możemy podgrzać.

Składniki:

  • 1 paczka makaronu typu nitki
  • 1,5 kg dyni
  • 2 średnie cebulki
  • 1 łyżka kapary z zalewy
  • ¼ łyżeczki płatków chili
  • 3 łyżki oleju
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • woda
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:
Makaron musimy ugotować w osolonej wodzie, a następnie zahartować w zimnej i odcedzić. Dynię i cebulę obieramy, kroimy w średnią kostkę i podsmaży na oleju na złoty kolor. Następnie podlewamy wodą, tak, żeby przykryła ona dynię, dodajemy płatki chili, sól do smaku i gotujemy do miękkości, uważając przy tym żeby dynia się nie rozgotowała. Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią. Na koniec dodajemy kapary i gotujemy. Podawać z makaronem nitki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski