Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

PYRLANDIA GÓRĄ: Zupa dziadowska

Waldemar Kurowski
Przypomniałem sobie zupę, którą gotowała kiedyś moja mama. W Poznaniu nazywano ją – dziadowska. Nie wiem skąd ta nazwa się wzięła? Dowcipniś by wytłumaczył nazwę tym, że z pewnością zupę tę gotowali wyłącznie dziady, czyli mężczyźni. Ale nie wnikajmy w szczegóły, niech tak pozostanie, czyli zupa dziadowska.

Jest to obiad jednogarnkowy, który w tamtych czasach praktykowany był powszechnie. Najpierw mięso czyszczę, myję, kroję w dość grubą kostkę. Cebulę obieram, płuczę, drobno siekam, wkładam do rondla na rozgrzany tłuszcz, dodaję mięso i lekko podduszam, ale nie rumienię. Grzybki suszone myję, dodaję do mięsa, zalewam wrzącą wodą, solę do smaku i gotuję pod przykryciem na wolnym ogniu.

Warzywa myję, czyszczę, płuczę, szatkuję w paski na szatkownicy do warzyw i dodaję do gotującego się mięsa, gdy zacznie mięknąć, ponieważ warzywa nie powinny się gotować dłużej niż 20 – 30 minut. Ziemniaki obieram, płuczę, kroję w słupki i po kilku minutach gotowania warzyw, dodaję do zupy.

Mąkę przesiewam przez sito, dodaję jajko, trochę wody i zagniatam twarde ciasto kluskowe. Następnie rozwałkowuję, kroję formując drobne kluski. Tak przygotowane kluski dodaję do zupy pod koniec gotowania. Po ugotowaniu się klusek, zupę łączę z mlekiem. Grzybki wyjmuję, kroję i z powrotem wrzucam do zupy. Wlewam śmietanę, przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Zupę podaję zaraz po ugotowaniu, posypując każdą porcję drobno posiekaną zieleniną i dokładając porcję oddzielnie ugotowanej fasoli.
Ponieważ zupę traktuję jako obiad jednodaniowy, podaję ją z pieczywem.

Składniki:

  • 30 dag wołowiny,
  • 20 dag cebuli,
  • łyżka smalcu,
  • 50 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, por, seler),
  • 50 dag ziemniaków,
  • dag grzybów suszonych,
  • 15 dag fasoli,
  • szklanka mleka,
  • pół szklanki śmietany,
  • 15 dag mąki pszennej,
  • jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • zielona pietruszka.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski