Jest to obiad jednogarnkowy, który w tamtych czasach praktykowany był powszechnie. Najpierw mięso czyszczę, myję, kroję w dość grubą kostkę. Cebulę obieram, płuczę, drobno siekam, wkładam do rondla na rozgrzany tłuszcz, dodaję mięso i lekko podduszam, ale nie rumienię. Grzybki suszone myję, dodaję do mięsa, zalewam wrzącą wodą, solę do smaku i gotuję pod przykryciem na wolnym ogniu.
Warzywa myję, czyszczę, płuczę, szatkuję w paski na szatkownicy do warzyw i dodaję do gotującego się mięsa, gdy zacznie mięknąć, ponieważ warzywa nie powinny się gotować dłużej niż 20 – 30 minut. Ziemniaki obieram, płuczę, kroję w słupki i po kilku minutach gotowania warzyw, dodaję do zupy.
Mąkę przesiewam przez sito, dodaję jajko, trochę wody i zagniatam twarde ciasto kluskowe. Następnie rozwałkowuję, kroję formując drobne kluski. Tak przygotowane kluski dodaję do zupy pod koniec gotowania. Po ugotowaniu się klusek, zupę łączę z mlekiem. Grzybki wyjmuję, kroję i z powrotem wrzucam do zupy. Wlewam śmietanę, przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Zupę podaję zaraz po ugotowaniu, posypując każdą porcję drobno posiekaną zieleniną i dokładając porcję oddzielnie ugotowanej fasoli.
Ponieważ zupę traktuję jako obiad jednodaniowy, podaję ją z pieczywem.
Składniki:
- 30 dag wołowiny,
- 20 dag cebuli,
- łyżka smalcu,
- 50 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, por, seler),
- 50 dag ziemniaków,
- dag grzybów suszonych,
- 15 dag fasoli,
- szklanka mleka,
- pół szklanki śmietany,
- 15 dag mąki pszennej,
- jajko,
- sól i pieprz do smaku,
- zielona pietruszka.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?