Produkt regionalny: Ser z Nowego Tomyśla i kaliskie andruty...

    Produkt regionalny: Ser z Nowego Tomyśla i kaliskie andruty z certyfikatem

    SOB

    Głos Wielkopolski

    Głos Wielkopolski

    Charakterystyczny smak sera smażonego z Nowego Tomyśla doceniła Komisja Europejska, która ogłosiła we wtorek iż trafi on na listę regionalnych wyrobów chronionych w UE. Do liczącej niemal 800 specjałów zastrzeżonych unijnym certyfikatem listy dołączyły też andruty kaliskie.

    Dzięki przyznaniu oznaczenia geograficznego chroniona jest jego nazwa oraz receptura, a sam wyrób może być produkowany tylko w miejscu jego pochodzenia.
    Pierwszym regionalnym smakołykiem, który trafił na unijną listę był rogal świętomarciński. O jego rejestrację zabiegała grupa ponad 20 poznańskich cukierników.
    O wpisanie na listę produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia ubiega się jeszcze jeden wielkopolski specjał - olej rydzowy o korzystnych właściwościach dla organizmu.

    Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Magazyn

    Wideo