Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Produkt regionalny: Ser z Nowego Tomyśla i kaliskie andruty z certyfikatem

SOB
Charakterystyczny smak sera smażonego z Nowego Tomyśla doceniła Komisja Europejska, która ogłosiła we wtorek iż trafi on na listę regionalnych wyrobów chronionych w UE. Do liczącej niemal 800 specjałów zastrzeżonych unijnym certyfikatem listy dołączyły też andruty kaliskie.

Dzięki przyznaniu oznaczenia geograficznego chroniona jest jego nazwa oraz receptura, a sam wyrób może być produkowany tylko w miejscu jego pochodzenia.
Pierwszym regionalnym smakołykiem, który trafił na unijną listę był rogal świętomarciński. O jego rejestrację zabiegała grupa ponad 20 poznańskich cukierników.
O wpisanie na listę produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia ubiega się jeszcze jeden wielkopolski specjał - olej rydzowy o korzystnych właściwościach dla organizmu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski