Składniki:
Na frytki:
- 600 g ziemniaków
- lekko mączystych po ugotowaniu
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Na dip z cranberries:
- 1 cebulka dymka
- 50 g suszonych żurawin
- 200 ml sosu chili (słodko-kwaśnego)
- 3 łyżki ketchupu
- 2-3 łyżeczki curry w proszku
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć pod bieżącą wodą dokładnie szorując. Następnie pokroić je w cienkie kliny. Olej rozgrzać na dużej patelni teflonowej. Smażyć na nim ziemniaki przez około 15 minut, mieszając co jakiś czas. Przyprawić solą i pieprzem.
Dymkę oczyścić, umyć i drobno pokroić. Żurawinę posiekać. Sos chili połączyć z ketchupem, curry, żurawiną i dymką. Podawać z frytkami ziemniaczanymi.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?