Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Frytki ziemniaczane z dipem

ELKA
Impreza bez frytek? Może się nie udać. Dlatego proponujemy do nich dip żurawinowy zamiast ketchupu.

Składniki:
Na frytki:

  • 600 g ziemniaków
  • lekko mączystych po ugotowaniu
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Na dip z cranberries:

  • 1 cebulka dymka
  • 50 g suszonych żurawin
  • 200 ml sosu chili (słodko-kwaśnego)
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2-3 łyżeczki curry w proszku

Przygotowanie:
Ziemniaki umyć pod bieżącą wodą dokładnie szorując. Następnie pokroić je w cienkie kliny. Olej rozgrzać na dużej patelni teflonowej. Smażyć na nim ziemniaki przez około 15 minut, mieszając co jakiś czas. Przyprawić solą i pieprzem.

Dymkę oczyścić, umyć i drobno pokroić. Żurawinę posiekać. Sos chili połączyć z ketchupem, curry, żurawiną i dymką. Podawać z frytkami ziemniaczanymi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski