Składniki:
- 75 g + 1 łyżka masła
- 150 g mąki
- sól, 1 żółtko + 2 jajka (średniej wielkości)
- 8 plasterków bekonu (około 10 g)
- 2 gruszki (około 180 g każda)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
- sok z cytryny
- 2-3 gałązki tymianku
- 5 łyżek mleka
- 100 g bitej śmietany
- sól, pieprz
- 120 g całych suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
- tłuszcz i mąka do wyłożenia formy
Przygotowanie:
Masło kroimy na kawałki. Mąkę, sól, masło i żółtko ugniatamy, następnie zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie na patelni podsmażamy bekon, aż będzie chrupiący. Gruszki myjemy i kroimy na ćwiartki, a następnie na talarki. Masło rozgrzewamy w rondlu i zasypujemy cukrem, następnie dodajemy pokrojone gruszki i je podsmażamy. Pod koniec smażenia zalewamy odrobiną soku z cytryny. Tymianek myjemy, odrywamy listki od gałązki. Mleko, śmietanę i jajka ubijamy, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Ciasto rozkładamy na stolnicy i wałkujemy, aby jego przekrój wyniósł 24 cm. Przygotowaną formę (przekrój 22 cm) smarujemy masłem, posypujemy mąką, a następnie wykładamy przygotowanym ciastem. Na ciasto nakładamy bekon, gruszki i żurawinę.
Całość polewamy masą mleczno-jajeczną i pieczemy w piekarniku 35 - 45 minut ( temperatura : zwykły piekarnik 200°C, termoobieg - 175°C, piekarnik gazowy - poziom 3). Gotową tartę wyjmujemy z formy i serwujemy na zimno lub na gorąco.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?