Składniki do przygotowania 4 porcji:
Bagietka:
- 150 ml mleka
- 1/2 kostki drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 250 g mąki
- sól, 1-2 łyżki stołowe oliwy
- 100 g suszonej żurawiny
Fondue:
- 300 g małych szalotek
- 100 ml octu winnego czerwonego
- 200 ml wody
- 100 ml soku z żurawiny
- 2 łyżki stołowe miodu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 3 ziarenka pieprzu
- 100 g świeżej żurawiny
- 500 g sera Gruyére
- 500 g sera Appenzeller
- 2 ząbki czosnku
- 400 ml wytrawnego białego wina
- 2-3 łyżeczki skrobi
- 20 ml wina Noilly Prat
- odrobina soku z cytryny
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- pieprz
- 300 g suszonej wołowiny
- 300 g pieczarek
- 1 słoik korniszonów
Przygotowanie:
Mleko podgrzać a następnie rozpuścić w nim drożdże razem z cukrem. Mąkę, 1 łyżeczkę soli i oliwę wrzucić do miski obrotowej i miksować aż do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Przykryć uzyskaną masę i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie obrać szalotki. W garnku zagotować razem ocet, wodę, sok z żurawiny, 1/2 łyżeczki soli, miód, ziarna gorczycy i pieprzu. Następnie dodać do tego 250 g szalotek i świeżej żurawiny. Wszystko zagotować i pozostawić na wolnym ogniu na ok. 10 minut, a potem wlać do przygotowanego słoika (ok. 650 ml) i natychmiast zamknąć.
Grubo posiekać suszoną żurawinę, dodać ją do ciasta drożdżowego i wszystko razem jeszcze raz zmiksować. Z ciasta uformować bagietkę i wielokrotnie ponacinać w poprzek, a następnie ułożyć ją na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec w uprzednio nagrzanym piekarniku (piekarnik elektryczny: 200°C (z obiegiem: 175°C) piekarnik gazowy: poziom 3) przez ok. 20 minut.
Umyć pieczarki i zetrzeć ser, następnie obrać i drobno posiekać czosnek. W odpowiedniej wielkości garnku zagotować wino, resztę szalotek i czosnek, i pozostawić na wolnym ogniu na ok. 5 minut. Następnie przecedzić wino przez drobne sitko do naczynia do fondue (caquelon). Zagotować i stopniowo dodawać ser, ciągle mieszając. Skrobię wymieszać z wodą. Przyprawić do smaku winem Noilly Prat, sokiem z cytryny, gałką muszkatołową i pieprzem.
Bagietkę pokroić w kostkę. Fondue serowe podawać razem z kawałkami bagietki, marynowaną cebulą, żurawiną, pieczarkami, suszoną wołowiną i korniszonami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?