Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Fondue serowe z bagietką żurawinową

Elżbieta Podolska
Fondue serowe to ciekawa propozycja na przekąskę. Sprawdź, jakie to proste!

Składniki do przygotowania 4 porcji:

Bagietka:

  • 150 ml mleka
  • 1/2 kostki drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 250 g mąki
  • sól, 1-2 łyżki stołowe oliwy
  • 100 g suszonej żurawiny

Fondue:

  • 300 g małych szalotek
  • 100 ml octu winnego czerwonego
  • 200 ml wody
  • 100 ml soku z żurawiny
  • 2 łyżki stołowe miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 100 g świeżej żurawiny
  • 500 g sera Gruyére
  • 500 g sera Appenzeller
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml wytrawnego białego wina
  • 2-3 łyżeczki skrobi
  • 20 ml wina Noilly Prat
  • odrobina soku z cytryny
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • 300 g suszonej wołowiny
  • 300 g pieczarek
  • 1 słoik korniszonów

Przygotowanie:
Mleko podgrzać a następnie rozpuścić w nim drożdże razem z cukrem. Mąkę, 1 łyżeczkę soli i oliwę wrzucić do miski obrotowej i miksować aż do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Przykryć uzyskaną masę i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie obrać szalotki. W garnku zagotować razem ocet, wodę, sok z żurawiny, 1/2 łyżeczki soli, miód, ziarna gorczycy i pieprzu. Następnie dodać do tego 250 g szalotek i świeżej żurawiny. Wszystko zagotować i pozostawić na wolnym ogniu na ok. 10 minut, a potem wlać do przygotowanego słoika (ok. 650 ml) i natychmiast zamknąć.

Grubo posiekać suszoną żurawinę, dodać ją do ciasta drożdżowego i wszystko razem jeszcze raz zmiksować. Z ciasta uformować bagietkę i wielokrotnie ponacinać w poprzek, a następnie ułożyć ją na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec w uprzednio nagrzanym piekarniku (piekarnik elektryczny: 200°C (z obiegiem: 175°C) piekarnik gazowy: poziom 3) przez ok. 20 minut.

Umyć pieczarki i zetrzeć ser, następnie obrać i drobno posiekać czosnek. W odpowiedniej wielkości garnku zagotować wino, resztę szalotek i czosnek, i pozostawić na wolnym ogniu na ok. 5 minut. Następnie przecedzić wino przez drobne sitko do naczynia do fondue (caquelon). Zagotować i stopniowo dodawać ser, ciągle mieszając. Skrobię wymieszać z wodą. Przyprawić do smaku winem Noilly Prat, sokiem z cytryny, gałką muszkatołową i pieprzem.

Bagietkę pokroić w kostkę. Fondue serowe podawać razem z kawałkami bagietki, marynowaną cebulą, żurawiną, pieczarkami, suszoną wołowiną i korniszonami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski