Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gulasz wieprzowy

Anastazja Bezduszna
Gulasz jest typową jesienną potrawą z ciemnym sosem. Podajemy go najczęściej z makaronem, ryżem, kaszą lub ziemniakami. W zależności od dodatków może on być również głównym daniem na świątecznym stole. Wystarczy dodać odrobinę ulubionych przypraw i warzyw, a zmienione proporcje gulaszu dodadzą mu indywidualności. Warto trochę poeksperymentować w kuchni, by za każdym razem gulasz miał inny, oryginalny smak.

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 2 średnie cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • 1/8 małej kapusty
  • kolorowe papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 1 litr wody

Sposób przygotowania:
Mięso i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy i zalewamy wodą. Całość przyprawiamy i dorzucamy liść laurowy. Mięso należy dusić na wolnym ogniu do miękkości. W połowie duszenia dodajemy pokrojone warzywa, a pod koniec kapustę. Na talerz wykładamy makaron, ziemniaki, kaszę lub ryż i polewamy gulaszem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski