Najpierw warzywa myję, dokładnie czyszczę i płuczę. Mięso czyszczę, myję, kroję na osiem kawałków (dwa kawałki na porcję), wkładam do wrzącej osolonej wody i gotuję pod przykryciem na wolnym ogniu. Gdy mięso zmięknie, dodaję warzywa rozdrobnione w paski na szatkownicy do warzyw. Ziemniaki obieram, płuczę, kroję w drobną kostkę, dodaję do gotującego się mięsa z warzywami. Gdy warzywa i ziemniaki zmiękną, odstawiam. Ogórki kiszone cieniutko obieram ze skórki, kroję w drobną kostkę (można rozdrobnić na tarce z dużymi oczkami), wkładam do rondla na rozgrzany tłuszcz i duszę kilka minut. Uduszone ogórki łączę z ugotowaną zupą.
Kolejnym etapem jest przygotowanie klusek. Mąkę przesiewam przez sito na stolnicę, formuję wianuszek, dodaję jajko oraz troszeczkę wody i zagniatam twarde ciasto. Dokładnie wyrabiam je ręką, rozwałkowuję, kroję w paski szerokości ok. 3 cm, układam po 4 paski jeden na drugim, kroję w poprzek w „zapałki”. Tak przygotowane kluski gotuję w osolonej wodzie, odcedzam i łączę z zupą. Gdy zupa jest za gęsta, można dolać trochę wywaru z klusek. Zupę przyprawiam do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Przed podaniem dodaję obrany i drobno posiekany czosnek oraz drobno posiekaną zieleninę. Na każdy talerz kładę po dwa kawałki mięsa i zalewam gorącą zupą. Zupę można podać z pieczywem.
Składniki:
- 50 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, por, seler, cebula)
- 40 dag kiszonych ogórków
- 30 dag mięsa wieprzowego
- łyżka smalcu
- 3/4 szklanki śmietany
- 40 dag ziemniaków
- 15 dag mąki pszennej
- jajko
- sól
- pieprz i cukier do smaku
- 2 ząbki czosnku
- pietruszka i koper
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?