18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Indyk na Święto Dziękczynienia

ELKA
Foodpanda.pl
Amerykanie zabierają się za faszerowanie i pieczenie indyka. W ostatni czwartek listopada wypada bowiem Dzień Dziękczynienia, czyli jedno z najważniejszych świat w Stanach Zjednoczonych.

Święto Dziękczynienia w USA kojarzone jest z bogato zastawionym stołem i pieczonym indykiem, który jest główną atrakcją wieczoru. Jednak i u nas coraz popularniejsze stają się dania rodem z Zachodu. Według Foodpanda.pl, serwisu umożliwiającego zamawianie jedzenia online, w ostatnim miesiącu największą popularnością cieszyła się kuchnia amerykańska.

Indyk pieczony po amerykańsku

Składniki:
•Indyk (najlepsze sztuki mają 5-6 kg)
•Oliwa z oliwek
•Ulubione zioła do mięsa
•Sól i pieprz
•Nadzienie (2 kwaśne jabłka, migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, rodzynki, suszona żurawina, miód – po 2 łyżki)

Sposób przygotowania:

Nadzienie:

Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut, po czym obieramy.
Obrane migdały i orzechy układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
Wkładamy to do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i czekamy, aż się zrumienią.
Odstawiamy do ostygnięcia. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki nadzienia mieszamy razem dodając miód.

Indyk:

Prawdziwy pieczony indyk wymaga dużo cierpliwości i czasu.
Najpierw musi poleżeć w zimnej, osolonej wodzie z ziołami przez ok. 12 godzin.
Następnie go osuszamy z wody, doprawiamy solą, pieprzem i faszerujemy przygotowanym nadzieniem.
Zszywamy bawełnianą nitką. Tak przygotowanego indyka smarujemy oliwą i wkładamy do też polanej oliwą brytfanny.
Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie zmniejszamy ją do 170, aby mięso pozostało soczyste w środku.
Czas pieczenia indyka zależy od jego masy – każdy kilogram to 40 minut pieczenia.
Orientacyjny czas dla 5 kilogramowej sztuki to około 3,5 godziny.
Ważne jest również regularne polewanie mięsa sosem własnym lub wodą.
Gotowego indyka odstawiamy na 20 minut do ostygnięcia i dopiero wówczas go kroimy.
Do każdego kawałka dodajemy łyżkę farszu, który doskonale komponuje się z mięsem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski