Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Trzy pomysły na kremowe zupy z serem

Anastazja Bezduszna
Zupa czosnkowa z serem
Zupa czosnkowa z serem Fotolia
Zaletą zup jest to, że są sycące i mogą być prawdziwym zastrzykiem energii. Możemy je zrobić szybko i łatwo. W czasie jesiennej słoty humor poprawią smakowite, rozgrzewające zupy z dodatkiem sera żółtego lub topionego. Tym razem inspiracje znaleźliśmy w kuchni francuskiej, duńskiej i czeskiej.

Francuska zupa cebulowa z serem

Składniki:

  • 10 średniej wielkości cebul
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 150 g sera żółtego
  • 0,5 l białego wytrawnego wina
  • 0,5 l wody
  • łyżka oleju
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 6 ząbków czosnku
  • sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:
Pokrojoną w grube pióra cebulę podsmażyć na łyżce oleju, a po kilku minutach dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Obrane ze skórki pomidory pokroić w kostkę i wrzucić do cebuli. Całość zalać wodą i winem. Dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz sos sojowy i dusić do chwili, kiedy cebula zmięknie. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Następnie przełożyć do kokilek, ułożyć na wierzchu plastry sera i zapiekać w piekarniku, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Podawać z ciemnym pieczywem lub grzankami czosnkowymi. Udekorować świeżymi ziołami na przykład melisą lub natką pietruszki.

Duńska zupa porowa z serkiem topionym

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 3-4 pory
  • 1 cebula
  • 4 łyżki masła lub oleju
  • 2 opakowania kremowego serka topionego
  • gruby plaster szynki
  • pół szklanki gęstej śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzać masło. Pory oczyścić i umyć. Białe i jasnozielone części pokroić w plastry, a następnie podsmażyć na maśle razem z posiekaną cebulą. Po kilku minutach zalać pory gorącym bulionem, doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem ok. 20 min. Dodać serek topiony i wymieszać.

Kiedy serek całkowicie się rozpuści, wlać śmietanę. Pokroić szynkę w drobną kosteczkę i wsypać do zupy. Całość wymieszać i zdjąć garnek z ognia. Można podawać posypać dodatkowo startym serem żółtym.

Czeska zupa czosnkowa z serem żółtym i topionym

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 główka czosnku
  • posiekana natka pietruszki,
  • 4 łyżki tartego żółtego sera Gouda MSM Mońki
  • 50 g serka topionego (2x25 g serka topionego MSM Mońki w mini-czteropaku)
  • bułka na grzanki
  • sól i pieprz
  • oliwa do podsmażenia czosnku i grzanek

Sposób przygotowania:
Podgrzać w garnku wcześniej przygotowany bulion warzywny. Drobno pokroić czosnek i podsmażyć na patelni aż lekko się zarumieni. Do gorącego bulionu dodać serek topiony i podsmażony czosnek.

Całość gotować około 30 minut. W tym czasie bułkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, na której wcześniej smażyliśmy czosnek. Bułkę smażymy aż będzie chrupiąca. Przygotowaną zupę nalewamy do kokilek i posypujemy startym serem żółtym i natką pietruszki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski