Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak szybko zrobić pizzę? Sprawdź! [PRZEPIS NA PIZZĘ, PRZEPIS NA CIASTO]

Anastazja Bezduszna
Jak szybko zrobić pizzę? Sprawdź! [PRZEPIS NA PIZZĘ, PIZZA PRZEPIS]
Jak szybko zrobić pizzę? Sprawdź! [PRZEPIS NA PIZZĘ, PIZZA PRZEPIS] MSM Mońki
Przedstawiamy przepis na pizzę i kilka trików, dzięki którym jej samodzielne przygotowanie będzie łatwe, nawet dla początkujących. Przepisem na pizzę z salami podzielił się z nami Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

PRZEPIS NA PIZZĘ

Przykładowe składniki:

  • ciasto
  • sos
  • ser żółty
  • 2 pomidory, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na plasterki
  • 4 łyżeczki suszonego oregano
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 nieduża cebula
  • 10 dag salami i szynki cienko pokrojonej

Krok 1 – ciasto
Na jedną dużą pizzę przygotuj:

  • 1 szklankę ciepłej wody (ok. 50 stopni)
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżeczkę cukru
  • 3 szklanki mąki chlebowej
  • 1 łyżeczkę soli
  • 1 łyżkę oliwy z oliwek

Aby ciasto wyrosło, koniecznie musimy dodać do niego drożdży. Pamiętajmy, by wszystkie składniki łączone z drożdżami miały temperaturę pokojową, właściwą dla ich wzrostu. Rozkruszamy je w kubku z wodą i cukrem i odstawiamy na 10-15 minut.

Krok 2 – wyrób ciasto
Drożdże mieszamy z solą i oliwą z oliwek. Następnie do dużej plastikowej miski wsypujemy mąkę, a na środku robimy dołek, do którego wlewamy drożdże. Całość zagniatamy rękoma, tak aby ciasto nie przywierało do miski i rąk.

Ciasto powinno być zwarte i nie pękać, jeśli jest za rzadkie – dosypmy mąki. Kiedy utworzy się zwarta i sprężysta struktura, ugniatamy ją jeszcze 5 minut, skrapiamy oliwą i zawijamy w folię spożywczą. Na koniec wkładamy do miski i przykrywamy ręcznikiem.

Chcesz, aby ciasto wyrosło szybciej? Wstaw je do piekarnika obok miski z gorącą wodą. Przez godzinę powinno podwoić objętość. Najlepiej piec je około 2 godzin. Po przełożeniu ciasta na blachę, pozostawmy je na 15 minut, aby jeszcze lekko wyrosło i dopiero wstawmy do piekarnika.

Krok 3 – pieczenie
Nasze domowe piekarniki nie są na tyle profesjonalne, aby osiągnąć tak wysoką temperaturę, jak piece w pizzerii. Dlatego zwykle sos i dodatki przypalają się zanim ciasto zostanie wypieczone. Jednak jest na to rada. Aby ciasto dobrze się wypiekło, wstawmy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni bez dodatków. W tej postaci pieczemy około 7-10 minut. Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika i zwiększamy temperaturę do 210-220 stopni. Dodajemy sos i dodatki. Aby pizza z dodatkami się nie przypaliła najlepiej dopiekać ją około 15-20 minut.

Krok 4 – ser i dodatki
Na ciasto nakładamy sos. Wystarczą trzy łyżki stołowe. Na sos nakładamy starty na grubym oczku ser żółty. Powinna to być warstwa około pół cm i podobnie jak w przypadku sosu, sera też nie powinno być zbyt dużo, bo zacznie wytapiać się z niego tłuszcz. Często łączy się dwa gatunki sera. Jeden powinien się dobrze ciągnąć, a drugi dobrze zapiekać. Na plackach rozkładamy plasterki pomidorów, posypujemy je oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kładziemy cebulę, pokrojoną na kawałki szynkę i salami.

Krok 5 – zrób sos
Najpopularniejszy i najprostszy jest sos pomidorowy.
Składniki:

  • 1 mała cebula
  • czosnek
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • przyprawy

Najpierw siekamy cebulę, czosnek przepuszczamy przez praskę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Dodajemy pieprz i sól.

Aby sos był smaczny i aromatyczny można dodać do niego odrobinę cukru, a pod koniec gotowania zioła.

Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski