PRZEPIS NA PIZZĘ
Przykładowe składniki:
- ciasto
- sos
- ser żółty
- 2 pomidory, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na plasterki
- 4 łyżeczki suszonego oregano
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 1 nieduża cebula
- 10 dag salami i szynki cienko pokrojonej
Krok 1 – ciasto
Na jedną dużą pizzę przygotuj:
- 1 szklankę ciepłej wody (ok. 50 stopni)
- 15 g drożdży
- 1 łyżeczkę cukru
- 3 szklanki mąki chlebowej
- 1 łyżeczkę soli
- 1 łyżkę oliwy z oliwek
Aby ciasto wyrosło, koniecznie musimy dodać do niego drożdży. Pamiętajmy, by wszystkie składniki łączone z drożdżami miały temperaturę pokojową, właściwą dla ich wzrostu. Rozkruszamy je w kubku z wodą i cukrem i odstawiamy na 10-15 minut.
Krok 2 – wyrób ciasto
Drożdże mieszamy z solą i oliwą z oliwek. Następnie do dużej plastikowej miski wsypujemy mąkę, a na środku robimy dołek, do którego wlewamy drożdże. Całość zagniatamy rękoma, tak aby ciasto nie przywierało do miski i rąk.
Ciasto powinno być zwarte i nie pękać, jeśli jest za rzadkie – dosypmy mąki. Kiedy utworzy się zwarta i sprężysta struktura, ugniatamy ją jeszcze 5 minut, skrapiamy oliwą i zawijamy w folię spożywczą. Na koniec wkładamy do miski i przykrywamy ręcznikiem.
Chcesz, aby ciasto wyrosło szybciej? Wstaw je do piekarnika obok miski z gorącą wodą. Przez godzinę powinno podwoić objętość. Najlepiej piec je około 2 godzin. Po przełożeniu ciasta na blachę, pozostawmy je na 15 minut, aby jeszcze lekko wyrosło i dopiero wstawmy do piekarnika.
Krok 3 – pieczenie
Nasze domowe piekarniki nie są na tyle profesjonalne, aby osiągnąć tak wysoką temperaturę, jak piece w pizzerii. Dlatego zwykle sos i dodatki przypalają się zanim ciasto zostanie wypieczone. Jednak jest na to rada. Aby ciasto dobrze się wypiekło, wstawmy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni bez dodatków. W tej postaci pieczemy około 7-10 minut. Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika i zwiększamy temperaturę do 210-220 stopni. Dodajemy sos i dodatki. Aby pizza z dodatkami się nie przypaliła najlepiej dopiekać ją około 15-20 minut.
Krok 4 – ser i dodatki
Na ciasto nakładamy sos. Wystarczą trzy łyżki stołowe. Na sos nakładamy starty na grubym oczku ser żółty. Powinna to być warstwa około pół cm i podobnie jak w przypadku sosu, sera też nie powinno być zbyt dużo, bo zacznie wytapiać się z niego tłuszcz. Często łączy się dwa gatunki sera. Jeden powinien się dobrze ciągnąć, a drugi dobrze zapiekać. Na plackach rozkładamy plasterki pomidorów, posypujemy je oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kładziemy cebulę, pokrojoną na kawałki szynkę i salami.
Krok 5 – zrób sos
Najpopularniejszy i najprostszy jest sos pomidorowy.
Składniki:
- 1 mała cebula
- czosnek
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- przyprawy
Najpierw siekamy cebulę, czosnek przepuszczamy przez praskę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Dodajemy pieprz i sól.
Aby sos był smaczny i aromatyczny można dodać do niego odrobinę cukru, a pod koniec gotowania zioła.
Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?