Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Poznań: Gęsina na imieninach - kolejki przed wielkim kotłem i straganami [ZOBACZ ZDJĘCIA]

Elżbieta Podolska
Gęsina na imieninach przyciągnęła na Stary Rynek tłumy. "Gęsi" szły też w korowodzie na ul. św. Marcin...
Gęsina na imieninach przyciągnęła na Stary Rynek tłumy. "Gęsi" szły też w korowodzie na ul. św. Marcin... Paweł Miecznik
Gęsina najlepsza na św. Marcina – tak mówi stare przysłowie. Do tej pory jednak o tym jedynie dużo mówiono, a teraz w Poznaniu została zorganizowana wielka impreza promocyjna pod hasłem „Gęsina na Imieninach”. Przyszły tłumy spróbować specjalnej potrawy z kotła.

Na Starym Rynku spadł w poniedziałek nietypowy… śnieg. Schody ratusza zrobiły się białe od…gęsiego pierza. Rozrzucały go gąski ze specjalnej platformy, która potem jechała w świętomarcińskim korowodzie.

Tłumy poznaniaków spacerowały już nie tylko ulica św. Marcin i po Placu Wolności, ale także na Rynku, gdzie cały czas nawet po kilkaset osób czekało, by móc spróbować potraw z gęsiny.

Jak na prawdziwym przyjęciu przystało stół był bogato zastawiony. Można było m.in. skosztować specjalnie wymyślonej na tę okoliczność strawy z gęsi przygotowanej w wielkim kotle na 14 tysięcy porcji.

- Chcemy by ludzie spróbowali gęsiny, przypomnieli sobie jej smak i dali się przekonać jakie to zdrowe i smaczne mięso – mówi Jacek Marcinkowski, organizator imprezy. – Stąd nasz pomysł, by ją tak szeroko i z taka pompą promować.

- Dobre to jest, jak taka bardzo mięsna i warzywna zupa – mówi Witold Marczak. – Jest bardzo gorąca i trochę tłusta, ale warto było po nią stać.

Na wielkiej scenie mistrzowie kuchni: Dominik Brodziak z Restauracji Platinum, Michał Stężalski z Le Palais du Jardin i Krzysztof Kucharski z ABC Kuchni pokazywali wspaniałe dania, jakie można przygotować z gęsi i radzili, jak sobie radzić z tym mięsem, co z niego zrobić, jak długo piec i czy można je odgrzewać.

Była też specjalna strefa dla najmłodszych, gdzie mogły nie tylko pokolorować portret gęsi, ale także np. ozdobić go pierzem. W kolejnym namiocie można też było dowiedzieć się wszystkiego na temat zalet gęsiny, jak bardzo jest zdrowa i ceniona na świecie. Na pytania poznaniaków odpowiadali naukowcy i hodowcy.

- W przyszłym roku, jak się uda, chcemy by akcja była jeszcze na szerszą skalę. Można za kilka lat gęsina stanie się, tak jak indyk w Stanach Zjednoczonych, mięsem spożywanym z okazji święta Niepodległości – twierdzi Jacek Marcinkowski.

WIDZIAŁEŚ COŚ CIEKAWEGO? ZNASZ INTERESUJĄCĄ HISTORIĘ? MASZ ORYGINALNE ZDJĘCIA?
NAPISZ DO NAS NA ADRES [email protected]!

Możesz wiedzieć więcej! Kliknij i zarejestruj się: www.gloswielkopolski.pl/piano

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Poznań: Gęsina na imieninach - kolejki przed wielkim kotłem i straganami [ZOBACZ ZDJĘCIA] - Głos Wielkopolski

Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski