Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Modra kapusta zasmażana

Anastazja Bezduszna
Czerwona kapusta może podaje się jako dodatek do gęsiny.
Czerwona kapusta może podaje się jako dodatek do gęsiny. Ivan Rudiuk
Przedstawiamy przepis szefa kuchni poznańskiej restauracji Elite na dodatek do dań podawanych tradycyjnie w Wielkopolsce.

Składniki:

  • 1 główka kapusty (około 1, 5 kg)
  • 3 łyżki octu
  • 1 goździk
  • 1 kg jabłek
  • 100 g borówek
  • 1 cebula średnia
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Surową modrą kapustę szatkujemy lub kroimy nożem w cienkie paseczki. Kapustę wrzucamy do gotującej, lekko posolonej wody z dodatkiem octu i goździków. Gdy kapusta jest miękka, odcedzamy ją.

Na odrobinie oliwy z oliwek zasmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy obrane ze skórki i starte na tarce jabłka i pokrojone borówki. Wszystko razem zasmażamy, stopniowo dodając modrą kapustę. Przyprawiamy odrobiną cukru, pieprzu, soli i soku z cytryny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski