Modra kapusta zasmażana

Modra kapusta zasmażana

Anastazja Bezduszna

Głos Wielkopolski

Aktualizacja:

Głos Wielkopolski

Przedstawiamy przepis szefa kuchni poznańskiej restauracji Elite na dodatek do dań podawanych tradycyjnie w Wielkopolsce.
Czerwona kapusta może podaje się jako dodatek do gęsiny.

Czerwona kapusta może podaje się jako dodatek do gęsiny. ©Ivan Rudiuk

Składniki:
  • 1 główka kapusty (około 1, 5 kg)
  • 3 łyżki octu
  • 1 goździk
  • 1 kg jabłek
  • 100 g borówek
  • 1 cebula średnia
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz


Przygotowanie:
Surową modrą kapustę szatkujemy lub kroimy nożem w cienkie paseczki. Kapustę wrzucamy do gotującej, lekko posolonej wody z dodatkiem octu i goździków. Gdy kapusta jest miękka, odcedzamy ją.

Na odrobinie oliwy z oliwek zasmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy obrane ze skórki i starte na tarce jabłka i pokrojone borówki. Wszystko razem zasmażamy, stopniowo dodając modrą kapustę. Przyprawiamy odrobiną cukru, pieprzu, soli i soku z cytryny.

Komentarze

Dodajesz komentarz jako: Gość

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

Liczba znaków do wpisania:

zaloguj się

Najnowsze wiadomości

Zobacz więcej

Najczęściej czytane

Gorący temat

Wideo