Menu Region

Modra kapusta zasmażana

Modra kapusta zasmażana

Data dodania: Ostatnia aktualizacja:

Głos Wielkopolski

Anastazja Bezduszna

Prześlij Drukuj
Modra kapusta zasmażana Modra kapusta zasmażana

Czerwona kapusta może podaje się jako dodatek do gęsiny. (© Ivan Rudiuk)

Przedstawiamy przepis szefa kuchni poznańskiej restauracji Elite na dodatek do dań podawanych tradycyjnie w Wielkopolsce.
Składniki:
  • 1 główka kapusty (około 1, 5 kg)
  • 3 łyżki octu
  • 1 goździk
  • 1 kg jabłek
  • 100 g borówek
  • 1 cebula średnia
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz


Przygotowanie:
Surową modrą kapustę szatkujemy lub kroimy nożem w cienkie paseczki. Kapustę wrzucamy do gotującej, lekko posolonej wody z dodatkiem octu i goździków. Gdy kapusta jest miękka, odcedzamy ją.

Na odrobinie oliwy z oliwek zasmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy obrane ze skórki i starte na tarce jabłka i pokrojone borówki. Wszystko razem zasmażamy, stopniowo dodając modrą kapustę. Przyprawiamy odrobiną cukru, pieprzu, soli i soku z cytryny.
Reklama
 

Komentarze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się

Reklama
Reklama