18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pożywne zupy wracają z jesienią

Anastazja Bezduszna
Krem z dyni
Krem z dyni Thermomix
Ogórkowa, pomidorowa, rosół, barszcz – dania te, oprócz niewątpliwych walorów smakowych, dzięki zawartym w warzywach witaminom zwiększają odporność oraz pozytywnie wpływają na zdrowie. Jesienią często sięgamy po gęste, kremowe pożywne zupy. Rozgrzewają i pysznie smakują.

Zupy pełne zalet
Gotowane w zupach warzywa to źródło świetnie przyswajalnych przez organizm substancji odżywczych.
- Zupy skomponowane na bazie wywarów jarzynowych, z dużą ilością warzyw i zieleniny to źródło witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Jedzenie zup sprzyja także utrzymaniu równowagi kwasowo–zasadowej. Często osoby, których organizm jest zakwaszony odczuwają wieczne zmęczenie, ospałość, bóle głowy – mówi Magda Szymańska, specjalista dietetyk.

Niewiele osób wie, że jedzenie zup sprzyja także utrzymaniu zgrabnej sylwetki. Posiłek w tej postaci syci, dostarcza potrzebnych minerałów, ale zawiera przy tym niewiele kalorii. Charakter płynny zup pomaga dostarczyć dwa litry wody – ilość, której dziennie potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania.

Wychłodzony organizm to wiecznie głodny człowiek. A stąd prosta droga do spożywania nadmiernej ilości kalorii i tycia.

Szczególnie ważne w chłodne dni
Zdrowa dieta w okresie jesienno-zimowym jest bardzo istotna ze względu na otaczającą nas aurę. Krótkie dni, wiatr, deszcz, zmienna temperatura, a co za tym idzie przegrzanie lub zmarznięcie mogą istotnie wpłynąć na osłabienie organizmu i naszą odporność. To właśnie z tych powodów jesień jest dla wielu z nas porą przeziębień, grypy i infekcji.
Nie doceniamy wpływu diety na stan naszego organizmu. Częstym błędem, który popełniamy, jest brak ciepłych posiłków w naszym codziennym jadłospisie – skutki tego można wyjątkowo odczuć w czasie zimniejszej pogody.

– Wychłodzony organizm to wiecznie głodny człowiek. A stąd prosta droga do spożywania nadmiernej ilości kalorii i tycia. Jedzenie zup przygotowanych na wywarach warzywnych, z dużą ilością jarzyn, z dodatkiem rozgrzewających przypraw (kurkuma, ziele angielskie, gałka muszkatołowa) to solidna porcja ciepła, a niewielka dawka kalorii. Jeżeli dodamy, że takie dania są źródłem cennych witamin i mikroelementów, mamy świetne zabezpieczenie przed infekcjami wirusowymi – radzi Magda Szymańska.
Talerz gorącego wywaru w chłodny dzień to najlepszy sposób na rozgrzanie. Dodatkowo, zestaw warzyw, a szczególnie cebula i czosnek, przygotowuje nasz układ odpornościowy do walki z wirusami.

Zupa w pół godziny
Często błędnie wydaje się nam, że przygotowanie zupy jest czasochłonne – nic bardziej mylnego. Zrobienie jej zazwyczaj ogranicza się do przygotowania (obrania, pokrojenia) składników i zalania ich wodą. Podczas gotowania my możemy zająć się przyrządzaniem drugiego dania lub po prostu odpoczynkiem.

Oto nasze propozycje, na pyszne jesienne zupy:

ZUPA FASOLOWA
Składniki:

  • 250 g białej fasoli
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • por
  • seler
  • 1 cebula
  • 3 średnie ziemniaki
  • 200 g wędzonych żeberek, kiełbasy lub boczku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 płaska łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • natka pietruszki, opcjonalnie

Sposób przygotowania:
Fasolę wieczorem zalewamy zimną wodą i zostawiamy do rana. Następnego dnia z fasoli odlewamy wodę w której się moczyła, przekładamy ją do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i żeberka, zalewamy wodą, około 1,5 litra. Gotujemy fasolę na wolnym ogniu. Po około 30 minutach dodajemy obrane i pokrojone warzywa: marchewkę, selera i pietruszkę. Pora dodajemy w kawałku, a obraną cebulę w całości. Gotujemy dalej.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, gotujemy je w oddzielnym garnku. Gdy są już prawie dobre, odcedzamy je i dodajemy do zupy. Jeśli trzeba dolewamy do zupy wody, aby nie była za gęsta. Gdy warzywa i fasola są już miękkie, wyjmujemy żeberka, obieramy je z mięsa i dodajemy do zupy, mięso oczywiście.

Z masła i mąki robimy zasmażkę i łączymy z zupą, opcjonalnie. Można zupę zrobić bez zasmażki, mniej kalorii. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Podajemy posypaną świeżą natką pietruszki.

ZUPA PIECZARKOWA
Składniki:

  • 1 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu
  • 250 ml śmietany lub mleka
  • olej
  • sól

Sposób przygotowania:
Pieczarki umyć i pokroić w paski. Wrzucić do garnka razem z pokrojonym czosnkiem cebulą, porem oraz odrobiną masła. Zagotować ciągle mieszając. Następnie wlać bulion, przykryć i gotować przez 10 minut. Na koniec dodać sól i pieprz do smaku oraz mleko lub śmietanę 30%, zamieszać i wszystko zmiksować blenderem na jednolitą masę. Jeśli masa będzie za rzadka można dodać jajko oraz ziemniaki pure lub 2-3 łyżki mąki i znów zamieszać.

ZUPA GULASZOWA
Składniki:

  • 500 g wołowiny bez kości
  • 300 g ziemniaków
  • 1,5 litra bulionu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 2 papryki czerwone
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • mielona ostra papryka - do smaku
  • pół łyżeczki kminku
  • sól
  • pieprz czarny

Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy do niej pokrojone w kostkę mięso. Kiedy mięso się zarumieni podlewamy je odrobiną bulionu i dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Następnie dodajemy pokrojoną marchewkę i seler, przeciśnięty przez praskę czosnek i kminek. Po czym dolewamy tyle bulionu, aby cała zawartość garnka była nim przykryta i dusimy około 45 minut.

Gdy mięso lekko zmięknie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaczki i sól. Po 15 minutach dodajemy pokrojone w kostkę papryki, pomidory z puszki. Dolewamy bulionu do uzyskania odpowiedniej konsystencji zupy. Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso i ziemniaki będą miękkie. Po ugotowaniu zdejmujemy garnek z ognia, doprawiamy zupę do smaku pieprzem, mieloną papryką słodką i ostrą, w razie potrzeby solimy.

ZUPA CEBULOWA
Składniki:

  • udko kurczaka
  • 4-5 dużych cebul
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • tymianek suszony lub świeży
  • sól
  • pieprz
  • grzanki i mozarella dla dekoracji

Sposób przygotowania:
Gotujemy udko kurczaka. Cebule kroimy na pół, a następnie kroimy w cienkie paseczki. Podsmażamy na maśle i oliwie z oliwek. Gdy cebula nieco zmięknie, dodajemy mąkę i czekamy aż wszystko nabierze delikatnie złotego koloru. Następnie dodajemy przesmażoną cebulę do wywaru i całość gotujemy jeszcze przez kilkanaście minut. Na koniec doprawiamy zupę solą, pieprzem oraz tymiankiem. Zupę podajemy na talerzach, a obok w małych miseczkach możemy postawić tartą mozarellę i grzanki. Można też dodatkowo posypać potrawę świeżym tymiankiem.

KREM BROKUŁOWY
Składniki:

  • świeży brokuł
  • 1 cebula
  • 1l bulionu (użyłam kostki)
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 gramów serka topionego śmietankowego
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • śmietana, bazylia oraz grzanki do dekoracji

Sposób przygotowania:
Brokuły, wraz z cebulą i czosnkiem podsmażamy na patelni. Po upływie 5-7 minut wzucamy podsmażone do gotującego bulionu. Kiedy brokuły będą miękkie, dodajemy serek. Gotujemy do momentu, aż serek się rozpuści. Następnie miksujemy. Przed podaniem, zupę posypujemy grzankami, dekorujemy śmietaną i listkami bazylii.

ZUPA JARZYNOWA Z FASOLĄ
Składniki:

  • 400 gramów łopatki wieprzowej
  • 200 gramów fasoli białej
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula czerwona
  • sól
  • pieprz
  • szczypta papryki ostrej

Sposób przygotowania:
Fasolę namoczyć w wodzie i pozostawić na noc. Mięso myjemy osuszamy, kroimy w kostkę i zalewamy wodą, gotujemy. Marchew obieramy i dodajemy do mięsa. Namoczoną fasolę wrzucamy do wywaru, gotujemy 40 minut. Ziemniaki obieramy, łodygi selera myjemy i oczyszczamy z włókien, kroimy w grube plastry. Razem z ziemniakami dodajemy do zupy. Gotujemy około 15 minut. Na koniec dodajemy krojone pomidory. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Po czym dodajemy do zupy. Przyprawiamy solą i pieprzem, papryką oraz ewentualnie świeżymi ziołami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski