Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Maślaki duszone ze śmietaną

Waldemar Kurowski
Sezon grzybowy dopiero co się zaczął, a już powoli się kończy. Powodem tego są niesprzyjające warunki pogodowe ( w nocy zbyt niska temperatura). Spieszmy więc korzystać z tego, co jeszcze uda się zebrać.

Grzyby starannie oczyszczam, obieram ze skórki, dobrze płuczę pod bieżącą wodą, osączam na sicie i kroję w plasterki.

Cebulę obieram, drobno kroję i wrzucam na dobrze rozgrzany tłuszcz, lekko zrumieniam, dodaję grzyby i duszę godzinę, mieszając od czasu do czasu, by się nie przypaliły. Następnie wlewam śmietankę z rozprowadzoną mąką, dobrze mieszam, zagotowuję i przyprawiam do smaku solą i pieprzem.

Podaję z gniecionymi ziemniakami, posypanymi drobno posiekaną zieleniną.

Składniki na 4 osoby

  • 1 kg maślaków
  • 3 łyżki tłuszczu
  • duża cebula
  • szklanka śmietanki
  • dag mąki
  • sól i pieprz do smaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski