Otręby to produkt uboczny powstający podczas przemiału zbóż. Kiedyś niedoceniany, a obecnie kupowany przez ludzi chcących się zdrowo odżywiać.
Okazuje się bowiem, że zewnętrzna część ziarna, która jest usuwana w trakcie przemiału jest bardziej wartościowa, niż bielmo (część ziarna pod skórą), z którego powstaje biała mąka.
Obfituje ona w witaminy z grupy B oraz makroelementy (magnez, fosfor, potas, cynk) i mikroelementy (selen, mangan). Otręby zawierają także dużo błonnika, czyli substancji balastowej, która bardzo dobrze wypełnia nasz żołądek. Często po zjedzeniu otrąb jesteśmy więc długo nasyceni.
Należy jednak pamiętać, że jest to składnik, który wymiata resztki pokarmowe, ale często też substancje odżywcze (witaminy i składniki mineralne) zmniejszając ich wchłanianie. Działanie balastowe błonnika może pomóc schudnąć wspomagając przemianę materii, może jednak spowodować również niebezpieczny niedobór niezbędnych do życia składników.
Spożywanie otrębów nie jest wskazane w chorobach wrzodowych, chorobie Leśniewskiego-Crohna czy zespole jelita drażliwego, bo podrażniają one dodatkowo przewód pokarmowy.
W przypadku zdrowych osób otręby mogą być dobrym urozmaiceniem diety, ale w ich spożywaniu zachowajmy umiar.
Chcesz skontaktować się z autorem informacji? [email protected]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?