Kontrole przeprowadzono od początku roku do 30 września.
- Najwięcej, bo 111 miało miejsce w sklepach spożywczych, gdzie nałożono 170 mandatów na kwotę 39 500 złotych – mówi Cyryla Staszewska, rzecznik Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Poznaniu.
Nieprawidłowości dotyczyły m.in. wprowadzania do obrotu przeterminowanego jedzenia, częściowo lub całkowicie rozmrożonej żywności, artykułów spożywczych o zmienionych cechach organoleptycznych świadczących o ich zepsuciu, niewłaściwego przechowywania żywności, braku zabezpieczenia przed zanieczyszczeniami.
Na drugim miejscu znalazły się skargi na zakładu produkujące jedzenie i restauracje. Skontrolowano je 45 razy. Nałożono 15 mandatów na łączną kwotę 4100 złotych.
- Przyczyny to zły stan sanitarny pomieszczeń, urządzeń, sprzętu, przeterminowane środki spożywcze, brak higieny osobistej pracowników i brak badań lekarskich – wyjaśnia Cyryla Staszewska.
Nie zabrakło również skarg (było ich 13) na zakłady fryzjerskie, gabinety kosmetyczne i masażu. Inspektorzy ukarali 8 osób na kwotę 1350 złotych. Najczęstsze przewinienia to: brak dezynfekcji narzędzi, ich rozdziału na czyste i brudne, sterylizacji narzędzi naruszających ciągłość tkanki, brak środków dezynfekujących oraz wielokrotne używanie jednorazowego sprzętu.
WIDZIAŁEŚ COŚ CIEKAWEGO? ZNASZ INTERESUJĄCĄ HISTORIĘ? MASZ ORYGINALNE ZDJĘCIA?
NAPISZ DO NAS NA ADRES [email protected]!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?