Składniki:
- wywar z warzyw
- pół kilograma groszku cukrowego
- pęczek koperku
- średni por
- średnia marchewka
- 25 ml białego wina
- 25 ml śmietany 30%
- pieprz młotkowany
- prażone pestki dyni
Przygotowanie:
Do wywaru z warzyw wrzucamy groszek, kawałki pora i posiekany koperek.
Po zagotowaniu gotujemy około 5 minut – tak, żeby groszek nie stracił koloru.
Stopniowo dodajemy wino i śmietanę. Całość blendujemy.
Do zmiksowanej, gorącej zupy wrzucamy, pokrojoną w drobne paseczki surową marchewkę.
W ciepłej zupie marchewka trochę zmięknie i będzie chrupiąca.
Przed podaniem dekorujemy krem - prażonymi na patelni - pestkami dyni.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?