Tradycja kultywowania dnia, w którym wspominamy Andrzeja, znana jest w Polsce przynajmniej od XVI w. Pierwotnie wszelkie zabawy i gusła z nim związane praktykowane były jedynie przez panny w celu poznania chociażby imienia przyszłego wybranka. Do wszelkich wróżb podchodzono nader poważnie, dopiero z czasem stały się one elementem rozrywki. Dziś wróżą sobie wszyscy, niezależnie od stanu cywilnego i światopoglądu. Nawet tam, gdzie w gronie najbliższych brakuje samego solenizanta - Andrzeja. Niezmiennie, najchętniej podczas domowych imprez lejemy wosk, układamy do progu buty i wróżymy z kart. Wszystkie zabawy są bardzo dobrym pretekstem do wspólnego spędzenia czasu ze znajomymi. Podczas spotkania oprócz muzyki należy zapewnić różnego rodzaju przekąski i smaczne dodatki. Odpowiednie na tę okazję wydaje się menu w wersji „Tex-Mex”, czyli fuzja kuchni meksykańskiej i amerykańskiej.
„Niezły Meksyk” na stole
Nazwa "Tex-Mex" jest wynikiem połączenia słów "Texas" i "Mexico". Określa kuchnię północnego Meksyku zaadaptowaną w przygranicznym Teksasie (USA). W efekcie „Tex-Mex” to zamerykanizowana kuchnia meksykańska. Sam skrót nie ma rodowodu kulinarnego, „Tex-Mex” to nazwa popularnego połączenia kolejowego łączącego Teksas z Meksykiem.
– Kuchnie świata i wszelkiego rodzaju potrawy oraz posiłki, które są z nich zaczerpnięte, są ostatnio bardzo popularne, także w domowym menu. Na andrzejkowej zabawie, która łączy tradycje ludowe z nowoczesnością również świetnie sprawdzą się przekąski i dania zaczerpnięte z kuchni świata, ale bazujące na regionalnych wyrobach – mówi Małgorzata Wódkiewicz z
Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. – Wszystkim polecam menu w wersji „Tex-Mex”, będące fuzją kuchni meksykańskiej i amerykańskiej. Charakterystyczne dla tej kuchni są zakąski i dania takie jak: Quesadilla, Chili con carne, Fajita, Tortilla, Kiełbasa z salsą czy Nachosy i Chorizo z ostrymi sosami bądź dipami. Wszystkie są łatwe w przygotowaniu, kolorowe, nieco ostre w smaku oraz niedrogie. Co więcej większość z nich je się rękami, dzięki czemu świetnie wpasują się w klimat domowego party – uzupełnia Małgorzata Wódkiewicz.
Aby zaskoczyć gości i uraczyć ich przekąskami w wersji „Tex-Mex” Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Robert Muzyczka, poleca 3 przepisy w sam raz na domowe Andrzejki.
Kiełbasa ostrołęcka z salsą paprykową
Składniki:
Kiełbasa ostrołęcka
salsa paprykowa
Salsa - składniki: 3 świeże papryki w różnych kolorach, 2 średnie cebule, 3 ząbki czosnku, 2-3 ogórki konserwowe, 2 łyżki cebulki marynowanej, 100 ml wody, 100 ml keczupu pikantnego, 2 łyżki oleju, płatki chilli, sól, cukier
Sposób przygotowania:
- Na patelni podsmażyć kiełbasę aż się zarumieni.
- Następnie paprykę i cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę i lekko podsmażyć na oleju.
- Dodać czosnek pokrojony w plasterki, ogórki konserwowe pokrojone w cząstki i marynowaną cebulkę.
- Całość podlać wodą i chwilę poddusić.
- Dodać keczup, płatki chilli, sól i cukier do smaku.
- Salsę doprowadzić do wrzenia, a następnie ostudzić.
- Podawać razem z podsmażoną kiełbasą.
Tortilla z liśćmi szpinaku i Schabem krotoszyńskim
Składniki:
2 placki tortilli
100g schabu krotoszyńskiego
100g młodego szpinaku
8 plastrów pomidora
1 żółta papryka
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Na podgrzane na suchej patelni tortille położyć plasterki schabu, liście młodego szpinaku, plasterki pomidora i pokrojoną w paseczki paprykę.
- Majonez połączyć z jogurtem, dodać wyciśnięty czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
- Sos czosnkowy rozprowadzić na warzywach i zwinąć tortille w rożki.
Szybkie Chili con carne
Składniki:
4 parówki Paryżanki
250 ml puszka czerwonej fasoli
2 cebule
2 łyżki oleju
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka mielonego kminku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Każdą parówkę przekrawamy na 4 części.
- Cebulę obieramy i drobno siekamy.
- Podsmażamy na oleju do zeszklenia, dodajemy fasolę wraz z zalewą, przecier pomidorowy i przyprawy.
- Dusimy na małym ogniu, dodajemy pokrojone parówki, często mieszając, przez ok. 5 min.
- Przed podaniem na stół posypujemy natką pietruszki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?