Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Akademia Kulinarnego Poznania: Poznaj sekrety francuskiej kuchni

Elżbieta Podolska
Michał Stężalski, szef kuchni Restauracji Le Palais du Jardin
Michał Stężalski, szef kuchni Restauracji Le Palais du Jardin Elżbieta Podolska
Już w sobotę kolejne zajęcia w Akademii Kulinarnego Poznania. Zostały jeszcze ostatnie miejsca, ale trzeba się spieszyć, bo to jedyna okazja by poznać sekrety prawdziwej francuskiej kuchni. Warsztaty w Restauracji Le Palais du Jardin poprowadzi szef kuchni Michał Stężalski.

Akademia Kulinarnego Poznania otwiera swoje podwoje

Uczestnicy będą mogli nauczyć się przygotowywania sztandarowych dań znad Sekwany oraz przekaże proste sposoby ich przyrządzania. Wśród mięs używanych podczas warsztatów znajdzie się wspaniała wielkopolska dziczyzna - przepiórki i bażanty.

Na zajęciach studenci kulinarnej akademii przygotują:

  • na przystawkę: galantynę z bażanta ze skórką tartej cytryny, creme de cassis i coulis z jagód czarnej porzeczki
  • jako danie główne: przepiórka na kremowej kaszy jaglanej z dynią marynowaną w pomarańczach
  • i na deser: gruszkę po burgundzku gotowaną z przyprawami korzennymi w Beaujolais Nouveau.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski