Najbardziej lubię klasyczny smak likieru, ale czasem dodaję do niego kakao (70 procent), by było bardziej czekoladowe. Można też dodać do niego trzy filiżanki mocnej kawy, by smakiem przypominał "cacao choix" lub cappucino - jeśli ktoś woli.
Składniki
- 6 żółtek
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 cukry waniliowe
- 1 szklanka mleka (max 2 %)
- 1 puszka mleka skondensowanego niskosłodzonego (250 ml)
- 1 szklanka spirytusu
Sposób przygotowania
Żółtka, cukier puder i cukier waniliowy ucieramy do białości. Można to zrobić mikserem lub - tak jak to robi moja mama - kulką do ucierania w makutrze (ucierać tak długo, aż nie będzie żadnej grudki). Do tej masy - na przemian - małymi porcjami dodawać zwykłe mleko, mleko skondensowane i na końcu spirytus. Cały czas ucierając.
Likier, przelany do butelki, można przechowywać w lodówce lub kredensie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?